BROJ OBOLELIH DUPLO POVEĆAN ZA NEDELJU DANA: U Beogradu epidemija malih boginja
Broj obolelih duplo povećan za nedelju dana, Foto: Shutterstock

epidemija

BROJ OBOLELIH DUPLO POVEĆAN ZA NEDELJU DANA: U Beogradu epidemija malih boginja

Jedina beogradska opština u kojoj nema zaraženih jeste Surčin

Objavljeno:

Čak 725 osoba u Beogradu obolelo je od morbila u poslednja četiri meseca, zaključno sa 9. februarom ove godine, a samo u petoj nedelji 2018. zarazilo se 150 ljudi ili duplo više nego sedmicu ranije kada ih je bilo 76.

Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje jasno pokazuju da je došlo do prave eksplozije na prelazu iz januara u februar. Dosadašnji rekord po broju obolelih u jednoj nedelji bio je na samom početku nove godine kada ih je bilo 89.

Kako su saopštili iz GZZJZ, 221 od 495 osoba kod kojih je potvrđen lanac transmisije malih boginja, zarazila se u zdravstvenim ustanovama, bilo da se radi o pacijentima ili zaposlenima. Još je veći broj onih koji su se zarazili kontaktom u kućnom okruženju; njih je 254, i taj broj se odnosi na 60 domaćinstava u kojima ima po dvoje ili više zaraženih.

Analizirajući dob obolelih, vidi se da je epidemija morbila najviše pogodila decu između prve i četvrte godine (209 zaraženih), kao i odrasle strarosti između 30 i 39 godina (167).

Jedina beogradska opština u kojoj nema zaraženih jeste Surčin, a najviše ih je, i dalje, na Paliluli (201 od 725) i Zemunu (110).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.