TIPIČNA PRIČA TRUDNICE U SRBIJI: Odem na pregled u Dom zdravlja, na dan koji je rezervisan za nas, A TAMO...
Za trudnice postoji poseban dan u sedmici, ali..., Foto: ZORANA JEVTIĆ

muke!

TIPIČNA PRIČA TRUDNICE U SRBIJI: Odem na pregled u Dom zdravlja, na dan koji je rezervisan za nas, A TAMO...

Da li vi znate za slične slučajeve?

Objavljeno: 21:55h
Milica Božinović

Bilo da je trudnoća planirana ili ne, dolazak bebe okrenuće vaš svet naglavčke. Mlade mame, ali i one starije, obavezne su da idu na redovne ginekološke preglede, međutim, sunovrat koji doživljava zdravstvo i uopšte totalno zapuštena zdravstvena kultura, čine da trudnice često budu "poslednja rupa na svirali".

Na adresu naše redakcije stigla je primedba buduće mame na gužve u domovima zdravlja, "probijenje terimina", ali i odnos lekara prema pacijentkinjama.

Naime, naša sagovornica M. K. ispričala nam je s kakvim mukama se suočava kada ide na ginekološki pregled. Valja napomenuti da u domovima zdravlja određenim danom na pregled dolaze samo trudnice. Ili bi bar tako trebalo da bude.

U domovima zdravlja su ogromne guzve i uprkos tome što u toku nedelje izabrani lekar jedan dan radi samo sa trudnicama, u praksi je potpuno drugačije. Naša sagovornica objašnjava da su nerviranje i čekanje neizbežni, te da pregledi postaju prave noćne more.

Čekanje i treniranje živaca - neizbežno!
Čekanje i treniranje živaca - neizbežno!foto: Marina Lopičić, Ilustracija

- Taj jedan dan je dan za trudnice i ni on ne može da se ispoštuje. Idem na preglede u Dom zdravlja Sima Malošević i svaki put sam čekala bar sat vremena. Žene dolaze nezakazano na dan za trudnice, stvaraju se gužve, konstantno se na zakazane termine čeka još po pola sat, sat, i naravno u čekaonici je haos. Što je najgore od svega, niko ne reaguje. Ni doktori, ni sestre. Kada sam se požalila doktorki, rekla mi je "nema nas dovoljno" - objašnjava naša sagovornica i dodaje da u čekaonici uglavnom sede žene koje nisu trudne i koje nemaju zakazano, dok trudnice stoje.

Kako objašnjava, skoro nikad ni ne pitaju da li mogu preko reda, već govore "samo da uzmem uput".

Briga mnogih trudnica je i kvalitet pregleda. U situaciji kada lekar mora da pregleda toliki broj budućih majki, plus nezakazane pacijente, logično je da će to uticati na dužinu pregleda i posvećenost lekara pacijentima, te mnoge buduće mame strahuju da će ih pregledati na brzinu da bi na red došle i ostale žene.

Mnoštvo trudnica nemaju "luksuz" da tokom devet meseci trudnoće za potrebne preglede, i laboratorijske analize u privatnim ordinacijama izdvoje novac, te se odlučuju za odlazak u Dom zdravlja, gde su svi pregledi besplatni, ali zbog manjka ginekologa, izložene su konstantnom "treniranju živaca".

Da li vi znate za slične slučajeve?

BONUS VIDEO

ESPRESO INTERVJU: Dragiša Ivelja, bivši Titov špijun


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.