GIŠKA JE BIO PRAVI RATNIK, A ARKAN SE SAMO SLIKAO I SA ORUŽJEM ULAZIO U CRKVU! Ispovest saborca komandanta Srpske garde
Nisu bili nimalo slični, Foto: Profimedia, Privatna arhiva

Đurađ Fibišan otkriva

GIŠKA JE BIO PRAVI RATNIK, A ARKAN SE SAMO SLIKAO I SA ORUŽJEM ULAZIO U CRKVU! Ispovest saborca komandanta Srpske garde

Velika je razlika između Đorđa Božovića i Željka Ražnatovića, Giška je komandovao: „Za mnom“, dok je Arkan dolazio po završetku borbi i hvalio se novinarima, kaže Đurađ Fibišan, kome je Giška umro na rukama

Objavljeno:

Željko Ražnatović nije mogao da se poredi s Đorđem Božovićem. Giška je predvodio ratnike, dok je Arkan dolazio na prvu liniju fronta kada bi sve bilo gotovo, dovodio televiziju i hvalio se.

Ovo tvrdi Đurađ Fibišan, saborac komandanta Srpske garde Đorđa Božovića, koji je juče ekskluzivno za Kurir ispričao kako je Giška poginuo u Gospiću pre 27 godina. U nastavku ispovesti govorio je o susretima s ličnostima iz sveta tajnih službi, politike, podzemlja, crkve, vojske...

- Velika je razlika između Giške i Arkana. Giška je uvek išao ispred svojih vojnika, bio je u prvim borbenim redovima, ostaće upamćena njegova komanda: „Za mnom, za mnom“, koju Ražnatović nikada nije izgovorio. Arkan bi dolazio kada se sve završi, dovodio bi TV ekipe i slikao se. Giška to nije radio. Arkan je, inače, s oružjem ulazio u crkvu - priča Đurađ.

Željko Ražnatović Arkan
Željko Ražnatović Arkan foto: Shutterstock

- Vuk nikada nije bio s nama. On je samo rekao: „Ako su Hrvati napravili zenge, napravite i vi Srpsku gardu.“ On se nikada nije mešao, većina nas je bila iz SPO i zato su gardu vezivali za njega - kaže Fibišan.

Đurađ otkriva i kako je protekao susret s političarem Nenadom Čankom u avgustu 1991.

- Branislav Dugi Lainović i ja otišli smo u armi-šop u Novom Sadu i tamo naleteli na Čanka. On se tada prvi zalagao za priznanje Slovenije. To nas je iziritiralo. Dugi mu je lupio šamar, a ja sam ga udario pesnicom u glavu - kaže naš sagovornik.

O Vojislavu Šešelju nema lepih reči.

- Šešelj vređa pokojnog Gišku. Bolje mu je da ćuti. Poručujem mu da ga više ne stavlja u usta - kaže Fibišan.

Đurađ prepričava i Giškin susret s Ratkom Mladićem u Hrvatskoj.

- Srbima smo delili kokarde. Naišao je Ratko Mladić, tada je još nosio petokarku, i naredio meštanima i Giški da poskidaju kokarde. Giška je odbio. Rekao je Mladiću: „Ti mi je skini.“ Ratko se okrenuo i otišao. Kasnije se Mladić pojavio sa srpskom trobojkom na glavi - kaže Đurađ i ističe da Božović nije mogao sam sebi da oprosti to što je radio za DB i njegovog šefa Staneta Dolanca.

- Govorio je da mu je to bio najveći greh. Giška to nikada nije prežalio - priča Fibišan.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU: Dragiša Ivelja, bivši Titov špijun

(Espreso.co.rs/ Izvor: Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.