Večeras uradite samo jednu stvar u ponoć i imaćete novac, sreću i zdravlje! (FOTO)

ZANIMLJIVA VEROVANJA

Večeras uradite samo jednu stvar u ponoć i imaćete novac, sreću i zdravlje! (FOTO)

Preporuke koje slede predstavljaju zapravo najčešća verovanja naroda bliskih našoj kulturi
Objavljeno:

Radi se o nekim pravilima ponašanja koja važe samo 31. decembra i 1. januara, a za koja se veruje da će u narednoj godini doneti sreću ili nesreću. Dajemo vam ovaj članak kao zanimljivost, a ne kao činjenicu, a kada ga pročitate – samo odlučite šta ćete za Novu godinu jesti, kako se obući i koga ćete prvog pustiti u kuću... U svakom slučaju – zabavite se. OBAVEZNO JE: Ljubljenje dragih ljudi – U ponoć obavezno izljubite sve drage osobe. To je garant da će bliske i duboke emotivne veze koje sa njima imate trajati i u narednoj godini.

Zalihe i novacVeruje se da Novu godinu treba dočekati sa dosta (čak i pomalo previše) hrane u ostavi i frižideru. Uz to – u svaki novčanik koji imate u kući, posebno one koje redovno upotrebljavate, stavite novac. To je predostrožnost i znak da će sledeća godina teći u blagostanju. Platite račune i vratite dugove – Sve račune platite pre praznika i 1. januar dočekajte „čisti“... Isto važi i za dugove koje eventualno imate prema poslovnim partnerima, dragim ljudima i sl. Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći – Slično našim običajima prilikom Božića (položajnik), važno je i ko će vam za Novu Godinu, a nakon ponoći, prvi ući u kuću. Ovo je važno stoga što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini. Evo nekoliko sujeverja na tu temu:
Osoba bi trebalo da kuca i bude rado puštena u kuću, radije nego da koristi ključ. Isto tako – bilo bi dobro da vam donese neki mali poklon – za sreću i blagostanje. To može biti novčić, parčence hleba i sl. Poželjno je da to bude mlađi, lep muškarac. Takođe – niko ne bi smeo da odlazi iz kuće pre nego on stigne... I još nešto – on ne bi trebao da izađe na ista vrata na koja je i ušao.
Jelo – poželjno je za novu godinu jesti prasetinu i kupus. Naravno i to ima svoje uporište u narodnim verovanjima. Za razliku od recimo – krave – koja je prilično mirno biće i ne mrda baš mnogo – prase je dinamična životinja. Stoga se veruje da će oni koji za Novogodišnje veče jedu prasetinu – napredovati u idućoj godini. Kupus? Nema neki naročit razlog za njega- verovatno se prosto radi o tome što dobro ide uz prasetinu. Posao – uradite nešto malo na prvi dan Nove Godine, iako je praznik. To znači da će biti posla u narednoj godini, a zašto se radi malo 1. januara – pročitaćete u nastavku ovog teksta. Odeća – Dobro je na Novogodišnje veče obući nešto novo, jer to znači da ćete se ponavljati i u Novoj. Isto tako – crvene gaćice se smatraju srećnim – jer simbolizuju sreću u ljubavi. Otvorite vrata i prozore i pravite što više buke – vrata i prozori se otvaraju u ponoć, kako bi stara godina što lakše „otišla“ i ustupila svoje mesto novoj. Bukom terate zle duhove – pa se bolje pobrinite da bude što jača ... Bebe – rođene 1. januara smatraju se „decom sreće“.
NIKAKO NEMOJTE: Propustiti da čestitate dragim ljudima – Smatra se da će Vam u tom slučaju Nova Godina doneti emotivnu hladnoću i distancu. Ne pozajmljujte novac – Ni 31. decembra ni 1. januara, jer takvo započinjanje godine predskazuje 12 meseci materijalnih problema. Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara – Ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. Doslovno baš ništa ne sme da napusti vaš dom prvog dana u godini...Doduše, ovo pravilo je fleksibilno i zavisi od kulture i sklonosti. Dok se u nekim kulturama smatra da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću, u drugim smatraju da nije dobro čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati – odlučite sami.
Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da - Bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću. Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu... Naravno - ovo ipak ne znači da treba da izbacite plavokosog rođaka ili dobru prijateljicu koji vam dođu na žurku nakon ponoći.
Hrana koja nije poželjna – Lošim znakom se smatra da na prvi dan nove godine jedete piletinu ili ćuretinu. Razlog ovom verovanju je što se domaće ptice u dosta kultura smatraju „prljavim“ ... Shodno tome se veruje da „prljavštine“ koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cele godine. U suštini – ta „prljavština“ je zapravo simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja. Posao – Smatra se da (iako kao što smo pomenuli treba uraditi neku sitnicu u vezi sa poslom) nije dobro raditi previše 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspešna.
Pranje nemojte prati veš niti sudove 1. januara. U nekim kulturama postoji verovanje da ako na ovaj dan perete – to znači da će neko iz kuće „nestati“ u sledećoj godini. Lomljenje, razbijanje, plakanje - Pazite da prvog dana nove godine nešto ne razbijete ili ne slomite, jer se i to smatra lošim znamenjem. Isto tako, izbegnite plakanje prvog – jer se i u tom slučaju smatra da će vas ova aktivnost pratiti cele nove godine.
Vreme kada se probudite u prvom jutru nove godine – pogledajte kroz prozor kakvo je vreme. I za vreme postoje duboko ukorenjena sujeverja: Ukoliko vetar toga dana duva sa juga – znači da će naredna godina biti dobra i bogata. Ukoliko vetar duva sa severa – cela godina će biti hladna i sa lošim vremenom. Ukoliko pak duva sa istoka – godina će doneti nestašice i nevolje. Ukoliko vetar duva sa zapada (ovo je najčudnije) – biće dovoljno ribe i mleka, ali će jedna važna svetska figura umreti. Ukoliko vetra 1. januara uopšte nema – čeka nas vesela i bogata godina. (Espreso.co.rs / Izvor: bktvnews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.