KADA IGRAJU ZVEZDA I NOLE SVE GORI: Ljuba drži najpopularniji restoran u Pragu! Zove se DELIJE, a vole ga i Srbi i Česi! (FOTO)
Ljuba Rudić drži restoran u glavnom gradu Češke, a gulaš, kolenica i kobasice su najtraženija hrana, Foto: Privatna arhiva

RAJ ZA GURMANE!

KADA IGRAJU ZVEZDA I NOLE SVE GORI: Ljuba drži najpopularniji restoran u Pragu! Zove se DELIJE, a vole ga i Srbi i Česi! (FOTO)

Hrana koja je proslavila Ljubu su klasična češka jela, a glavne mušterije su mu ljudi koji žive i rade u Pragu...

Objavljeno: 08.02.2018. 10:31h
Jelena Jovanović
Jelena Jovanović
Novinarka rubrike Vesti

Od srednjeg veka govorilo se da je Prag najlepši grad na svetu. Sa tom tvrdnjom se slaže i Ljuba Rudić koji drži jedan od najposećenijih restorana u  glavnom gradu Češke.

Ljubin restoran u centru Praga
Ljubin restoran u centru Pragafoto: Privatna arhiva

- Posetio sam Prag prvi put pre revolucije, pre jedno 30 godina kada sam došao u posetu bratu koji je ovde studirao pozorišnu režiju. Došao sam na dva dana, a ostao ceo mesec jer sam se zaljubio u Prag na prvi pogled. Bilo mi je sve novo i interesantmo, ali i mnogo isplativo ako pričamo o novcu, kaže Ljuba.

Nakon prvog puta, dolazio je i odlazio često, a onda je otvorio restoran u centru Praga, koji posluje sada već punih osam godina.

 Prvo sam imao firmu u Pragu, izvozio sam pivo za našu zemlju, a kada je to "puklo", odlučio sam da otvorim restoran. Kada su bombardovali Srbiju, vratio sam se nazad, a onda sam otišao u vojsku. Posle sam se vratio u Prag i sada mogu reći da uspešno poslujem.

Zgrada u kojoj se restoran nalazi pripada jevrejskoj opštini, a iznad njega je ranije bio hotel. Gore i dalje posluje firma koja upravlja celom jevrejskom opštinom u Češkoj, ili što se kaže, "drži pola Češke", priča kroz smeh Ljuba.

Enterijer restorana
Enterijer restoranafoto: Privatna arhiva

Nakon tragičnog slučaja, kada je vlasnik hotela izvršio samoubistvo, Ljuba je bio uveren da mu sledi otkaz. Upravo suprotno, tada je preuzeo brigu o prizemlju.

Enterijer restorana
Enterijer restoranafoto: Privatna arhiva

 U početku je bilo teško i glavna usluga koju smo pružali je bio razvoz jela po celom gradu. Malo po malo, cela priča je zaživela i sada snadbevam pola Praga mesom, šali se Ljuba.

LJUBA RUDIĆ, VLASNIK SRPSKOG RESTORANA U PRAGU
LJUBA RUDIĆ, VLASNIK SRPSKOG RESTORANA U PRAGUfoto: Privatna arhiva

- Glavna reklama su nam bile zadovoljne mušterije, tako da je svake godine razvoz bio sve veći, objašnjava on.

Hrana koja je proslavila Ljubu su klasična češka jela, a glavne mušterije su mu ljudi koji žive i rade u gradu. 

Najpopularnija jela su nam pohovani sir, holandska šnicla, gulaš, a Srbi vole kolenice, patku sa crvenim kupusom i knedlama, kao i "Old Prague Plate" koji čine knedle, meso, salata. Od pića, pivo i rakija, objašnjava Ljuba.

KOLENICA I GULAŠ
KOLENICA I GULAŠfoto: Privatna arhiva

Pored češke hrane, na Ljubinom meniju se nalaze i srpski specijaliteti.

Na našem meniju se nalazi i gibanica, ćevapi, pljeskacice koje su postale popularne tek nakon što sam im promenio ime u hamburgeri, priča Ljuba.

ENTERIJER RESTORANA
ENTERIJER RESTORANAfoto: Privatna arhiva

Srpska kuhinja na tom nivou nije prolazila kao što je bilo prvobitno zamišljeno. Češka klasična jela i dalje su broj jedan među Česima, ali i mnogobrojnim turistima.

- U restoranu se često menja personal, a bilo je i situacija kada smo sami kuvali i radili. Glavni kuvar nam je bio momak iz Leskovca koji je doneo recepet za pljeskavice, a sadašnje osoblje čini kuvar iz Novog Sada, Čeh i kuvar iz Ukrajne. Pored toga imamo i dve pomoćne radnice - priča Ljuba i dodaje:

 Mnogi ljudi već na početku odustaju jer je posao naporan pa se osoblje često smenjuje. Osamdeset odsto ljudi odustane u prve dve nedelje. Kuvari dođu na posao u 7h i rade pripremu, a u sezoni se radi do 23h. Često se radi i preko 12h, a najviše posla je u sezoni koja kod njih počinje 1. aprila na njihov Uskrs i traje celo leto, a zatim počinje i zimska sezona, objašnjava on.

I tako, dok je vreme prolazilo, deca su se rađala. Ljuba ima bivšu ženu i ćerku u Novom Sadu, a sada je oženjen Čehinjom Lindom sa kojom ima još troje dece. Komuniciraju na oba jezika, u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalaze.

Lindina prijateljica koja je arhitekta je osmislila ceo enterijer restorana i uredila ga za pravoslavni Božić kao poklon za Ljubu. 

- Ljudima se jako sviđa enterijer jer je topao, i ušuškan. Nemci, Amerikanci, Italijani dođu pa slikaju tapete, ne biste verovali. Ja nisam znao kako će sve to ispasti, ali sada uspešno poslujemo, priča Ljuba.

Prvobitno ime restorana je bilo "Đuzepe", a sada je preimenovan u "Delije" jer je Ljuba vatreni navijač "Crvene zvezde". 

RESTORAN 'DELIJE
RESTORAN "DELIJE"foto: Privatna arhiva

Promena naziva restorana je bila jako interesantna svima jer ljudi odmah guglaju, raspituju se, gledaju slike. To je popularna navijčka grupa u celoj Evropi, tako da ljudi sve prate i znaju, kaže Ljuba.

Gosti u njegovom restoranu su pretežno i Srbi i Česi koji uživaju u srpskoj muzici koja je u restoranu često na repertoaru.

- Najviše gostiju je naravno u sezoni. Mi smo se reklamirali kao srpski restoran pa nudimo i ćevape, gibanicu.. Naši ljudi jedu svu hranu, a nekad i miksuju. 

Kako kaže, Česi spadaju u "najnezdraviji narod u Evropi" - kad je u pitanju hedonizam, a u ispijanju piva su prvi narod u Evropi.

Česi najčešće naručuju pivo, ali vole da vole i rakiju. U organizvanim proslavama piju i po pet piva, i po nekoliko litara rakije. "Seku pivo rakijom", priča kroz smeh Ljuba.

"Plzen", "Bernard", "Kozel", to su piva koja samo klize, a pivnice su najposećenija mesta u Pragu. Sa tim se složio i Ljuba.

NEIZOSTAVNO PIVO U RESTORANU 'DELIJE
NEIZOSTAVNO PIVO U RESTORANU "DELIJE"foto: Privatna arhiva

- Ja uglavnom radim, ne obilazim okolna mesta, ne izađem nigde i mesecima jer "živim da radim", priča nam vlasnik ovog popularnog restorana.

Osam godina je već u Pragu što govori u prilog činjenici da mu posao dobro ide.

 Uveo sam praksu da zatvorim restoran na mesec dana i odem sa porodicom u Novi Sad da vidim ćerku koja živi tamo.

Iako je Prag zavoleo, i dalje mu nedostaje njegov rodni Novi Sad u koji se uvek rado vraća.

 Navikao sam se na Prag, iako su mi prijatelji u Novom Sadu. Često ne stignem da ih sve vidim jer vreme brzo proleti. Najviše sam sa ćerkom tamo, a ostatak vremena provodim sa prijateljima. Ipak je u mom srcu Srbija, mada kažu da je nostalgija žal za mladošću, a ne državom. Sve se promenilo, moja generacija je otišla svojim putem. Ovde se družim sa prijateljima koji žive u Pragu, ali su naši ljudi.

Kako nam je objasnio, najpopularnije večeri su one kada igra Crvena Zvezda i Novak Đoković.

RESTORAN 'DELIJE
RESTORAN "DELIJE"foto: Privatna arhiva

- Prošle godine smo svi gledali Zvezdu, a kad igra Nole "nismo živi". Imam i prijatelje Čehe koji rado odgledaju meč.

Ljuba nam je ispričao i kako se Česi ponašaju kada se napiju.

Česi umeju baš jako da se napiju, i bilo je svega iskreno da vam kažem. Jednom je bila situacija da se grupa Čeha toliko napila da nisu hteli da plate račun. Umeli su i da spavaju u restoranu, ali nije bilo tuča, u principu su korektni, kaže Ljuba.

Kako kaže, neki Česi su informisani i znaju sve što se dešavalo i dešava u Srbiji, a ima i onih koji su pod uticajem medija, i nemaju pravi uvid u stvari.

LJUBA RUDIĆ
LJUBA RUDIĆfoto: Privatna arhiva

 Nekada je bilo svega i svačega, bilo je naših koji su se ponašali bahato u Pragu, ali veliku ulogu je igrao njihov manji standard, tako da stariji Česi mogu da imaju otpor, dok mlađi nemaju nikakve probleme. Iako ne ulazim u diskusije, oni takođe ne vole Rusiju zbog same istorije.

Za kraj, Ljuba kaže da bi najviše voleo da nađe više vremena za decu jer se oni svaki dan menjanju, pošto brzo rastu. Sve ostalo je tvrdi, "leglo na svoje mesto".

Pogledajte bonus video:

Kako BG taksista "vara" stranca

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media