VERUJTE LEKARIMA, A NE ESTRADNIM ZVEDAMA! Nakon prijava protiv poznatih ličnosti koje su protiv vakcinacije oglasio se i ministar zdravlja!
Foto: Dragana Udovičić

ministar zdravlja o krivičnoj prijavi roditelja

VERUJTE LEKARIMA, A NE ESTRADNIM ZVEDAMA! Nakon prijava protiv poznatih ličnosti koje su protiv vakcinacije oglasio se i ministar zdravlja!

Razgovarajte s lekarima, vakcinišite decu i sačuvajte sebe i njih od malih boginja

Objavljeno:

"Nemojte se o vakcinama informisati po raznim Fejsbuk grupama, kod priučenih lekara i estradnih zvezda. Razgovarajte s lekarima, vakcinišite decu i sačuvajte sebe i njih od malih boginja".

Ovo za „Blic” rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar dan nakon pisanja ovog lista da je grupa od 270 roditelja podnela krivičnu prijavu protiv Slađane Velkov, Jelene Karleuše,Miroljuba Petrovića, Maje Volk i Mirjane Bobić Mojsilović zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila.

- Da smo slušali lekare u prethodnom periodu, kao što činimo sada kada imamo epidemiju, izbegli bismo trenutnu situaciju. Zato važno je da ljudi veruju lekarima isto kao što su im verovali u trudnoći ili na porođaju – navodi Lončar.

Poslednjih nedelja prosečan broj registrovanih slučajeva obolelih od malih boginja na dnevnom nivou je između 30 i 50. Bitno je napomenuti, kako ministar Lončar naglašava, da se radi o izuzetno zaraznom oboljenju kod kojeg je procenjeno da jedna inficirana osoba prenese infekciju na 15-20 drugih. Koliko je to, najbolje se vidi po tome što je variola vera (velike boginje) bila upola manje zarazna.

- Mi trenutno u svakom momentu imamo nekoliko stotina obolelih, ali da nije došlo do povećanja obuhvata imunizacijom, očekivani broj novoobolelih dnevno bi bio bar dva puta veći od ovog koji imamo sada – naveo je Lončar.

On objašnjava da je epidemija počela kada je nivo kolektivnog imuniteta u Srbiji pao ispod 80 odsto, dok je u Beogradu i Nišu išao čak i ispod 65 odsto.

- Od oktobra do danas MMR obuhvat je znatno porastao. U uzrasnim grupama od 12 meseci do 14 godina, koje su predviđene za imunizaciju ovom vakcinom, postignut je nivo kolektivnog imuniteta od 93 odsto, što je napredak, ali je i dalje nedovoljno – ističe ministar zdravlja.

Republičke stručne komisije za zarazne bolesti i za nadzor nad bolničkim infekcijama napisale su preporuke o vakcinaciji MMR-om zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koje su prethodne nedelje dostavljene svim zdravstvenim ustanovama.

Na čelu grupe roditelja koja je podnela krivičnu prijavu protiv javnih ličnosti koje se bore protiv vakcinacije nalaze se doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda.

Stevanović je izjavio da je cilj krivične prijave da se „stane nakraj antivakcinalnom lobiju i šarlatanima koji poslednjih godina šire strah u vezi sa vakcinacijom i uvaljuju svoje šarlatanske metode lečenja”.

- Svaki pokušaj priznatih epidemiologa i imunologa da edukuju stanovništvo u vezi sa vakcinacijom oni su osujetili svojom antipropagandom, pre svega na internetu. Na taj način širili su paniku, a to je za direktnu posledicu imalo opadanje broja vakcinisane dece i pojavu morbila. Ovde ima elemenata za krivičnu prijavu, a na tužilaštvu je da odluči - naveo je Stevanović.

On kaže da su Jelena Karleuša, Maja Volk, Miroljub Petrović i, iznenađujuće, Mirjana Bobić Mojsilović svojim istupima u medijima i na društvenim mrežama doprineli širenju straha od vakcine.

BONUS VIDEO:

Istraživali smo zašto deca sa anomalijama lica u Srbiji nemaju tretman kakav zaslužuju?

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.