ČAČANIN NA SUDU JER MU KRAVE NISU IMALE VIZU ZA GORNJI MILANOVAC: Neobičan slučaj iz sela Trbušani
Foto: Fonet, Ilustracija

čudna pravila

ČAČANIN NA SUDU JER MU KRAVE NISU IMALE VIZU ZA GORNJI MILANOVAC: Neobičan slučaj iz sela Trbušani

Smešno ili tužno?

Objavljeno:

Čedomir Čutović iz čačanskog sela Trbušani zajedno sa sinom Milenkom aktivno se bavi stočarstvom. Uz pomoć kredita nabavio je 45 goveda koja borave na njihovom porodičnom imanju u Pranjanima.

“Stoka boravi šest meseci u Pranjanima gde su nam štale i šest meseci na ispaši. Pašnjaci, oko 150 hektara, se nalaze na Maljenu pored reke Tinje i sve je u našem vlasništvu”, priča Čutović za Glas zapadne Srbije.

Međutim, u julu mesecu prošle godine došlo je do razboljevanja a potom i uginuća sedam goveda od 250 kilograma pa su Čutovići alarmirali sve nadležne službe.

“Iz Kraljeva su dolazili stručnjaci koji su uzimali uzorke na analizu. Veterinari koji su dolazili iz Kraljeva zajedno sa nadležnim inspektorima rekli su mi da je u pitanju klostridija. Nakon utvrđenog uzroka pristupilo se lečenju i mi smo o našem trošku lečili stoku što je bilo veoma skupo” priča Čutović.

Nakon što je pomor zaustavljen na adresu Milenka i Čedomira u Trbušanima stiže prijava.

“Bili smo šokirani kada smo videli šta je u pitanju. Nas dvojica smo okrivljeni zbog toga što nam goveda nisu imala prijavljeno mesto boravka i nije plaćena boravišna taksa, odnosno nismo imali dokaz o premeštanju stoke”, veli Čedomir i dodaje da nije bio obavešten da je to potrebno, s obzirom da su goveda na njihovom privatnom imanju za koje uredno plaćaju porez.

Čutović kaže da je razlog tome to što on i sin imaju prijavljen boravak na teritoriji grada Čačka a stoka se nalazi na teritoriji gornjomilanovačke opštine.

“Kod nas redovno dolaze veterinari i matična služba najmanje pet do šest puta godišnje i niko nas nije obavestio niti pitao da li imamo tu prijavu” ističe Čedomir.

On napominje da je sin već kažnjen a on očekuje da će i njemu biti izrečena ista kazna.

“Kazna nije velika oko pet hiljada dinara plus troškovi, ali nije mi jasno kako je moguće da me niko o tome ne obavesti a svi su uredno naplaćivali svoj dolazak. Umesto da proglase epidemiju ili mi pomognu u nadoknadi štete ja sam samo dobio poziv za sud”, kaže Čutović.

Inspekcija: Obavezno prijavljivanje kretanja stoke

Načelnica veterinarske inspekcije u Čačku Mira Zarić potvrdila je za Glas zapadne Srbije da su Čutovići prema Zakonu o veterinarstvu bili u obavezi da da prijave mesto boravka stoke.

“Prema Zakonu o kretanju stoke oni su bili u obavezi da uzmu uverenje od nadležne veterinarske službe, kao i bilet i potvrdu o kretanju životinja. Takođe bilo je neophodno da stoku prijave nadležnoj teritorijalnoj službi”, kaže Zarić. Ona je istakla da su Čutovići bili u obavezi da čak prijave prelazak iz štale na pašnjak.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU: Dragiša Ivelja, bivši Titov špijun

(Espreso.co.rs / Glas Zapadne Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.