Opet snimljeni misteriozni koncentrični krugovi kod Vršca koji kriju DREVNU TAJNU (VIDEO)
Misterija koncentričnih krugova, Foto: Printscreen Youtube

Nesvakidašnji prizor

Opet snimljeni misteriozni koncentrični krugovi kod Vršca koji kriju DREVNU TAJNU (VIDEO)

Prizor ogromne strukture u obliku koncentričnih krugova nasred njive teško da bilo koga može da ostavi ravnodušnim

Objavljeno:

Misterija koncentričnih krugova u njivama nedaleko od Vatina, u opštini Vršac, ovih dana privukla je pažnju javnosti. Iako su tu već milenijumima, čak ni Vrščani ne znaju za njih.

Prizor ogromne strukture u obliku koncentričnih krugova na sred njive teško da bilo koga može da ostavi ravnodušnim. Ipak, nije reč ni o setu za holivudski SF film, ni o nameštaljki nekog zaljubljenika u NLO koji pokušava da dokaže da su vanzemaljci ipak posetili Zemlju. Ovaj prizor zabeležen je dronom na jednoj livadi u vršačkoj opštini.

I pored toga, ovo mesto je nepoznato najvećem broju Srba, pa čak i samim Vrščanima. Zato su nedavno objavljeni snimci krugova, a koje su na Fejsbuku i Jutjubu objavili članovi udruženja ljubitelja Vršca i njegovih starina “Feliks Mileker“ izazvali pravu malu senzaciju!

Misterija koncentričnih krugova u njivama nedaleko od Vatina
Misterija koncentričnih krugova u njivama nedaleko od Vatinafoto: Printscreen Youtube

Za sada se sa sigurnošću zna samo to da je reč o bogatom arheološkom nalazištu. U bilzini je jedan od krakova nekadašnjeg puta koji je još od praistorije, pa sve do nedavno prolazio tuda obilazeći veliku – Alibunarsku močvaru, pronađeni su ostaci kastruma – utvrđenja karakterističnog za Rimsko carstvo, a ima indicija i da se ovde nekada nalazilo veoma razvijeno i bogato naselje.

Ipak, već kod toga kad je to “nekad” tačno bilo, stručnjaci ne mogu da se slože.

Neki nastanak mističnih krugova vezuju za Bronzano doba (2200–750/700. pre nove ere) ali ima i onih koji ovu strukturu datuju u period neolita (na prostoru Balkana od 5500. pre nove ere).

Koncetrični krugovi
Koncetrični krugovifoto: Printscreen Youtube

Ni namena krugova nije baš najjasnija. Slične građevine služile su u Bronzanom dobu kao svetilišta posvećena Suncu, ali i groblja, utvrđenja, domovi starešina… Bila su to i mesta na kojima su malobrojni upućeni u tajnu bronze topili ovu leguru ili jednostavno mesta okupljanja i trgovine.

Neobična vršačka struktura vidljiva je i iz satelita, a gradski muzej je do sada vršio manja sondažna iskopavanja, ali pravi posao arheologe zapravo tek čeka.

Pogledajte ovu misterioznu senzaciju u sledećem videu:

BONUS VIDEO:

Muamer Zukorlić, intervju

(Espreso.co.rs / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.