ZABOLI TE U DECEMBRU, ZAKAŽU TI PREGLED ZA MART, ALI KOJE GODINE?! Ovo pacijentima u Srbiji pada teže od bolesti!
Pacijenti na specijalističe preglede čekaju i po nekoliko meseci, Foto: Profimedia / Aleksandar Jovanović Cile

čekanje ubija

ZABOLI TE U DECEMBRU, ZAKAŽU TI PREGLED ZA MART, ALI KOJE GODINE?! Ovo pacijentima u Srbiji pada teže od bolesti!

Boljka zdravstvenog sistema koju dele gotovo svi pacijenti u zemlji

Objavljeno:
Milica Božinović

Ako pođemo od činjenice da većina građana i dalje veruje u zdravstveni sistem Srbije (ili je primorana da veruje), opet je teško reći da smo šokirani stanjem u kom se nalazi. Nivo zdravstvenih usluga je toliko nizak da građani često znaju da kažu da je u pitanju "zločin nad zdravstvom".

U Srbiji je sam postupak zakazivanja pregleda mukotrpan proces koji zahteva ozbiljan trud. Praksa izabranog lekara uvedena je pre više od decenije, i uprkos onima koji su ga zagovarali, pozivajući se na to izabrani lekar treba maltene devedeset odsto posla da završi u svojoj ordincaiji, u stvarnosti je potpuno drugačije. Po novom sistemu, ideja je bila da izabrani lekar koji svog pacijenta upućuje na viši nivo zdravstvene zaštite radi specijalističkog pregleda ili dijagnostike, elektronski zakazuje pregled na klinici. Praksa je vrlo neefikasna, pokazuju brojni primeri.

Uzrok nezadovoljstva pacijenta može se naći u svim sferama zdravstva, a dešava se da zdravstveni sistem koji postoji da bi zaštitio najugroženije, njih prve izneveri.

Primedbe pacijenta su sve češće. Na zakazivanje specijalističkog pregleda čeka se mesecima, pred ordinacijama se stvaraju redovi, a termini "probijaju". Elektronsko zakazivanje pregleda ne funkcioniše onako kako je zamišljeno, pa su žalbe pacijenata sve učestalije. U maju 2016. godine, zaživeo je Integrisani informacioni zdravstveni sistem (IZIS), ali mnogi pacijenti se žale, jer na zakazivanje pregleda čekaju i po nekoliko meseci, a za unapred zakazane preglede pred ordinacijama i po nekoliko sati.

- Imam problem sa pritiskom, često se dešava da potpuno izgubim svest. Nedavno sam pala kod kuće, skočio mi je pritisak, a hitnoj je trebalo više od pola sata da dođu. Uputili su me po na pregled kod interniste, a kada sam zvala da zakažem rekli su mi da je prvi slobodan termin u martu. Novca za privatnog lekara nemam. Dok stignem na red, svašta može da pođe naopako - smatra naša sagovornica koja na pregled interniste čeka od decembra prošle godine.

Čekanje je realnost u našem zdravstvu
Čekanje je realnost u našem zdravstvufoto: Marina Lopičić, Ilustracija

Ima i slučajeva kada je lekar na bolovanju, pa uprkos tome što imate zakazan termin, uput jednostavno - ne važi!

Na pojedine specijalističke preglede čeka se i do tri meseca, iako je bolnica, po zakonu, dužna da prvi specijalistički pregled pacijentima obezbedi u roku od mesec dana.

Prema podacima, najduže se čeka na specijalistički pregled kod endokrinologa i očnog lekara, gde su čekanja od dva do tri meseca. Duže od mesec dana čeka se i na neurologiji.

Naša sagovornica, iako hitan slučaj, na operaciju koja joj je preko potrebna mora da čeka. Koliko - ne zna niko.

- Retko kada sam bolesna, grip me nekim slučajem preskače, ali me je ovoga puta sustiglo nešto mnogo gore... Normalno, to mi je otkriveno kod privatnika, ali onda je počela agonija sa državnim institucijama. Moram da naglasim da sam imala neke preporuke i "veze", zato se i pitam kako bih prošla da nisam imala ni to, kao većina ljudi u Srbiji. Počevši od otvaranja bolovanja i zakazivanja kod izabranog lekara, niko se ne javlja na telefon za zakazivanje, onda sam morala da odem na drugi kraj grada da zakažem, kako bih se opet, naglašavam sa bolovima, vraćala sledeći dan - objašnjava naša sagovornica i dodaje da pored muke sa zdravljem i ozbiljnim tegobama, pacijent još mora da se smeška i patetično moli da bi iako uopšte i pogledao:

- Kome treba više od mesec dana bolovanja, kao što je to bio moj slučaj, pred komisiju bolje da dođe pre samog otvaranja zgrade u "čuvenoj Vladetinoj", dakle oko 7 ujutru jer se red već tada uveliko stvara. Obezbeđenja nisam videla u tolikom broju ni u banci, a kamoli u zdravstvenoj ustanovi. Jasno mi je i zbog čega...Plaćamo zdravstveno osiguranje da bi doktorka u duksu sa kapuljačom rekla da je dovoljno dve nedelje odsustva jer se ne zna kad mi je operacija. U papirima inače jasno piše da sam radno nesposobna - objašnjava ona.

Novi sistem definitvno izaziva bes pacijenta i stvara konfuziju, te mnogi supešno zakazivanje pregleda smatraju "magijom".

- Novi sistem koji je potpuno nefunkcionalan, primorava nas da čekamo na specijalistički pregled i mesecima. Ja sam isti, ginelološki pregled imala u domu zdravlja kod izabranog lekara, a zatim sam dobila uput za specijalistu. Otišla sam u zakazano vreme, a tamo mi je obavljen identičan pregled kao i u domu zdravlja i zakazan sledeći u istoj ustanovi pod izgovorom kako se mora ispoštovati protokol. Došlo je vreme da moramo da znamo kada ćemo se razboleti i kada će nam zatrebati specijalista - priča ogorčeno naša sagovornica.

Na adresu naše redakcije javila se i zabrinuta majka iz Novog Sada koja nije uspela da zakaže pregled za maloletnu ćerku, a odgovor medicinskih sestara je ostavio u šoku.

- U osnovnoj školi u Novom Sadu epidemija gripa. Kod doktorke možeš da zakažeš u ponedeljak za petak. Ja bila da zakažem, sestra kaže, "nemojte je ni dovoditi, nek leži, topli čaj i to je to". Razredna kaže ne treba opravdanje. I tako.. Stanje kao u 17. veku, šta će nam doktori, lečite se sami - zaključuje ona.

Kad sustignu ozbiljne zdravstvene tegobe, ostaje samo nada da do zakazanog pregleda nećemo skončati.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Ljubiša Ristić


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.