KRIVIČNO DELO! Roditelji iz Novog Sada lažirali vakcinalne kartone dece?
Foto: Stock Shutterstock

Da li je i do ovoga došlo?

KRIVIČNO DELO! Roditelji iz Novog Sada lažirali vakcinalne kartone dece?

Zbog sumje da su vakcinalni kartoni dece "lažirani", novosadska predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" upozorava roditelje da će biti izvršena provera.

Objavljeno:

Kako su naveli iz te PU, oni će, u saradnji sa Domom zdravlja proveriti vakcinalni status dece, pošto postoje saznanja da su pojedini vakcinalni kartoni "lažirani".

"Obaveštavamo vas da u navedenim radnjama ima elemenata krivičnog dela, te da će ustanova preduzeti mere u skladu sa zakonom i po službenoj dužnosti nadležnom tužilaštvu dostaviti sve podatke na takve okolnosti", navodi se u obaveštenju koje je istaknuto u objektima novosadskih vrtića.

Dodaje se da će roditelji koji ostave nevakcinisanu decu u vrtićima biti prijavljeni nadležnom Centru za socijalni rad. Obaveštenje je potpisala direktorica Predškolske ustanove Radosno detinjstvo Mirjana Đurđev. Podsetimo, zbog velikog broja obolelih od malih boginja, kojih je, prema poslednjim podacima više od 1.500, nadležni organi su izdali uputstva vrtićima da se provere vakcinalni statusi, odnosno koliko njih je i da li primilo zaštitnu MMR vakcinu, a sve u cilju zaustavljanja širenja malih boginja. Tada se u javnosti pominjalo da deca predškolskog uzrasta čiji roditelji su odbili da ih vakcinišu MMR vakcinom neće moći da idu u kolektiv. Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, stoga je neophodno da se deca uzrasta od navršenih 12 meseci života do navršenih 14 godina života koja su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana vakcinišu, odnosno revakcinišu bezbednom i efektivnom MMR vakcinom koja je dostupna vec više od 40 godina.

Pogledajte video:

(Espreso.co.rs/ b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.