ONI HOĆE DA PODIGNU SPOMENIK IZDAJNIKU: Tvrde da je Milan Nedić spasio srpski narod!
Foto: Filip Plavčić, Wikipedia

prikupljaju potpise

ONI HOĆE DA PODIGNU SPOMENIK IZDAJNIKU: Tvrde da je Milan Nedić spasio srpski narod!

Na Savindan su poštovaoci njegovog lika i dela, okupljeni oko Srbske akcije i kluba Carostavnik, prikupljali potpise za podizanje spomenika Nediću

Objavljeno:

Ko je bio Milan Nedić?

Pre raspada Jugoslavije odgovor je bio jedan: saradnik nacističke Nemačke i sprovodilac politike Adolfa Hitlera.

Sve to i dalje je predmet rasprave na sudu tokom pokušaja rehabilitacije Milana Nedića. Proces za njegovu rehabilitaciju je nastavljen, a s početkom ove godine zaljubljenici u njegov lik i delo nastavljaju da ga veličaju.

Naime, na Savindan su poštovaoci njegovog lika i dela, okupljeni oko Srbske akcije i kluba Carostavnik, prikupljali potpise za podizanje spomenika Nediću.

- Zbog svojih ratnih podviga i svojih spasonosnih zasluga za srbski narod, đeneral Nedić zaslužuje spomen obeležja širom Srbije. U Aranđelovcu jedna od centralnih gradskih ulica već nosi ime po njemu, a smatramo da je vreme da se i Beograd oduži besmrtnom đeneralu - rekli su tada oni, a tragom te priče kontaktirali smo Vuka Stanišića, pripadnika Srbske akcije i člana kluba "Carostavnik" koji je jedan od organizatora te incijative i postavili mu nekoliko pitanja.

foto: Filip Plavčić

Zašto hoćete da podignete spomenik Milanu Nediću?

- Zbog toga što je reč o velikom i zaslužnom Srbinu, junaku Prvog svetskog rata i mudrom državniku i mučeniku iz stradalnog doba okupacije u Drugom svetskom ratu. Nedić je uspeo u svojoj borbi da biološki sačuva srbski narod koji je bio na rubu propasti 1941. godine. To je više nego dovoljan razlog da Nedić dobije spomen obeležja širom srbskih zemalja, kao i ulice u njegovu čast. Tim povodom, jako je pozitivna stvar što u Aranđelovcu već postoji Ulica Đeneral Milana Nedića.

Koja je, po vašem mišljenju, prava istina o smrti Milana Nedića?

- Smatramo da je ubijen i da su komunistički zločinci rešili da ubiju đenerala Nedića jer nisu mogli da dokažu bilo kakvu krivicu ovog časnog srbskog oficira i državnika.

Milan Nedić se 1943. sastao sa Hitlerom. Koji je vaš stav prema tom sastanku?

Adolf Hitler
Adolf Hitlerfoto: Profimedia

- Nedić se sastao sa Hitlerom iz diplomatskih pobuda kako bi popravio težak položaj srbskog naroda pod okupacijom. Tu nema ničeg nelogičnog ili nerazumnog. Postoji pouzdano svedočenje Hermana Nojbahera o tom susretu.

Za vreme vladavine Milana Nedića (čija vlada je imala dužnost da registruje i hapsi Jevreje, i upravljala logorom Banjica zajedno sa Nemcima) Jevreji su istrebljeni u Beogradu, koji je proglašen prvim Judenfrei gradom u Evropi. Koji je vaš komentar?

- Polako, mnoge od tih teza komunističke itoriografije su osporene ili je čak utvrđena njihova neistinitost. Nedićeva vlada nije doprinela istrebljenju bilo kog naroda ili etničke grupe u Beogradu i uopšte, ona nije imala ono što se u pravu zove "monopol fizičke prinude". To je bila vlada pod okupacijom.

Jevrejima je svako pominjanje Milana Nedića izuzetno bolno, kao i ideja o podizanju spomenika. Kako se osećate zbog toga?

- Koliko vidimo i pratimo, nijedna nacionalna zajednica se nije oglasila protiv naše inicijative. Kako god, žao nam je ako bilo ko ima predrasude ili negativno mišljenje o Nediću i našoj inicijativi. Naš cilj nije da ožalostimo bilo koga već da se odužimo čoveku koji je zaslužan za biološki opstanak srbskog naroda.

Zašto su Saveznici izručili Nedića Titu?

- Iz istog razloga zbog koga su činili masovne zločine bombardovnjima srbskih gradova 1944. Dakle, zbog toga što su bili Brozovi saveznici protiv interesa srbskog naroda.

Josip Broz Tito
Josip Broz Titofoto: Profimedia

Koji je vaš stav prema Dimitriju Ljotiću?

- Srbska Akcija ideološki predstavlja savremeni izraz zboraške ideje. Stoga Ljotića smatramo učiteljem i imamo o njemu stav isti kakav je imao i njegov prijatelj - Sveti vladika Nikolaj, za koga je Ljotić "političar sa krstom i ideolog hrišćannskog nacionalizma".

A prema Draži Mihailoviću?

- Za razliku od Nedića i Ljotića, Draža je verovao u tzv. "zapadne saveznike" i nije razumeo da su zapadne liberal-demokratije neprijatelji srbskog naroda. Takođe, nije u dovoljnoj meri bio svestan komunističke opasnosti. To mu je i došlo glave.

Draža Mihajlović
Draža Mihajlovićfoto: Wikipedia

Masovna streljanja Srba u odmazdi za ubijene Nemce su zaustavljena na zahtev Nedića. Njegova vlada je, međutim, do tog trenutka učestvovala u pripremi tih streljanja. Zašto?

-To nije istina, Nedićeva vlada nema veze sa streljanjem civila i pripremama streljanja. To je dokazano i u tekućem postupku Nedićeve rehabilitacije.

Uredbama Nedićeve vlade je zabranjeno "Jevrejima i Ciganima" da rade u državnim službama, da budu studenti Beogradskog univerziteta, da učestvuju u Nacionalnoj službi rada za obnovu Srbije, a sva njihova imovina proglašena je vlasništvom Srbije bez naknade. Vaš komentar na ove uredbe?

- Mnogi akti Nedićevoj vladi su ultimativno naloženi od strane okupatora, i tu ne postoji slobodna volja. Mere koje je okupator sprovodio prema populacijama koje pominjete, bile bi sprovedene svakako, sve i da nije postojala Nedićeva vlada. A ta vlada je morala postojati zarad biološkog opstanka srbskog naroda.

Nedić je govorio da je Beograd "izgubio nacionalna obeležja" jer je bio "okupiran Jevrejima, masonima i komunistima". Šta mislite o ovome?

- Nedić je bio svestan štetnog karaktera komunizma i masonerije, i to je ispravan stav. Prepoznao je da određeni broj pripadnika jevrejskog naroda figurira u ovim pokretima, ali Nedić nije bio nikakav antisemita kao što mu komunisti pripisuju. Sve što je o Jevrejima Nedić govorio, treba posmatrati u kontekstu tadašnjeg vremena i okolnosti. Na primer, Sveti vladika Nikolaj ima mnogo upečatljivijih citata na ovu temu od Nedića ili Ljotića, ali niko ko je častan, razuman i iole obavešteni Srbin, ne može izneti negativan stav o Nikolaju. Može se reći da je naš cilj to da u širim narodnim masama skinemo epitet "kontroverznosti" sa časnih imena Milana Nedića i Dimitrija Ljotića.

Bonus video:

Espreso intervju, Boško Obradović i Saša Radulović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.