NAKON SKANDALA U KRAGUJEVCU: Rektorovom sinu poništavaju doktorat
Univerzitet u Kragujevcu, Foto: Wikipedia

pod lupom javnosti

NAKON SKANDALA U KRAGUJEVCU: Rektorovom sinu poništavaju doktorat

Pozivajući se na član 127. Zakona o visokom obrazovanju i mišljenje nadležnog sektora, fakultetu je naloženo da poništi diplomu i stečena nastavno-naučna zvanja po osnovu te isprave studentu Aleksandru Arsenijeviću, sinu rektora Nebojše Arsenijevića.

Objavljeno:

SINU rektora Univerziteta u Kragujevcu treba poništiti doktorat - zaključak je nadzora republičkih prosvetnih inspektora na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević uputio je danas dopis Savetu Univerziteta u kome ga obaveštava da je inspekcijski nadzor nad radom Fakulteta medicinskih nauka, koji je okokončan polovinom januara 2018. godine, utvrdio nepravilnosti u radu. Savetu Univerziteta preporučio je i da pred Etičkom komisijom pokrene postupak protiv rektora prof. dr Nebojše Arsenijevića.

Pozivajući se na član 127. Zakona o visokom obrazovanju i mišljenje nadležnog sektora, fakultetu je naloženo da poništi diplomu i stečena nastavno-naučna zvanja po osnovu te isprave studentu Aleksandru Arsenijeviću, sinu rektora Nebojše Arsenijevića.

- Student Aleksandar Arsenijević upisan je na doktorske akademske studije u školskoj 2012/2013. godini. Rok za prijavu na konkurs bio je 12. 10. 2012. godine, dok je u diplomi broj 2038 od 9. 12. 2012. godine Univerziteta u Kragujevcu Fakulteta medicinskih nauka navedeno da je imenovani stekao visoko obrazovanje i stručni naziv doktor medicine, završivši studije medicine na navedenom fakultetu dana 31. 10. 2012. godine, odnosno posle roka za prijavu na konkurs za upis doktorskih akademskih studija - navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Istim dopisom Ministarstvo je članovima Saveta Univerziteta u Kragujevcu ukazalo i na prvostepenu meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije rektora Univerziteta Nebojše Arsenijevića u Kragujevcu, koju je donela Agencija za borbu protiv korupcije, kao i na činjenicu da je Agencija već jednom utvrdila da je Arsenijević prekršio zakon i donela meru javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

- Imajući u vidu da je funkcija rektora jedna od najodgovornijih u akademskoj zajednici i da rektor Univerziteta treba u svakoj prilici da podstiče akademsku vrlinu i svojim primerom pokaže profesionalni integritet, boreći se za kvalitet visokoškolskih ustanova, Ministarstvo preporučuje članovima Saveta da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, pokrenu postupak pred Etičkom komisijom Univerziteta u Kragujevcu protiv rektora prof. dr Nebojše Arsenijevića i razmotre sve činjenice kako bi se utvrdila istina - navedeno je u dopisu.

Nebojša Arsenijević

Za sredu je zakazan sastanak ministra, rektora i drugih predstavnika Univerziteta, nakon koga će, prema najavama ove visokoškolske ustanove, čelni ljudi Univerziteta održati konferenciju za novinare.

RASPISANI IZBORI

NA Univerzitetu u Kragujevcu u toku je procedura za izbor novog rektora.

- Univerzitet će učiniti sve da izbori, kao osnovni demokratski princip budu najbolji dokaz istine i garancija autonomije Univerziteta - poručuju iz Kragujevca.

BONUS VIDEO:

Pitali smo političare šta je najjači utisak u 2017. godini

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.