Što ste pušili, pušili ste: Uskoro potpuna zabrana pušenja na javnim mestima!

idemo u evropu

Što ste pušili, pušili ste: Uskoro potpuna zabrana pušenja na javnim mestima!

Pušači više neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima
Objavljeno:

U Srbiji će naredne godine biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte, piše Blic. To znači da će svaki kutak u kafićima i restoranima ubuduće biti nepušački, izuzev letnjih bašti u kojima će biti dozvoljeno pušenje. Pušači više neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima.

Trenutnim Zakonom o zaštiti stanovišta od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno. Dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja, kaže da to više neće biti dozvoljeno nakon izmena pomenutog zakona, koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine.
- Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice. Ovakav zakon svrstaće Srbiju u grupu evropskih zemalja koje su donele iste zakone iz ove oblasti. U njima je pušenje u potpunosti zabranjeno u zatvorenim u zatvorenim javnim mestima, javnom transportu, na radnim mestima... Međutim, mi smo i sada napravili male ustupke.
- Tako će u psihijatrijskim ustanovama socijalnim objektima i zatvorima biti dozvoljeno pušenje u posebnim prostorijama, s tim što će u njima moći da puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni. Biće uvedena i nova, oštrija pravila koja se tiču pakovanja i izgleda paklica cigareta, na kojima će morati da se nađu i upozoravajuće slike štetnog dejstva na ljudski organizam. (Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.