KOMŠIJA, PROFESIONALAC ILI PRINUDNA UPRAVA? Ako ne izaberete UPRAVNIKA ZGRADE, PLAĆAĆETE DEBELO!
Pitali smo Beograđane da li su za upravnike zgarad izabrali komšije ili profesionalne upravnike, Foto: Filip Plavčić

težak izbor?

KOMŠIJA, PROFESIONALAC ILI PRINUDNA UPRAVA? Ako ne izaberete UPRAVNIKA ZGRADE, PLAĆAĆETE DEBELO!

Pitali smo Srbe koga su izabrali

Objavljeno: 11:07h

Još krajem prošle godine počela je borba za mesto upravnika stambenih zgrada.

Rok za upis stambene zajednice u Registar bio je do 12. decembra 2017. godine, tako da stanari koji nisu mogli da se dogovore oko "prvog čoveka" zgrade i odaberu jednu osobu iz svojih redova, moraju da se odluče za upravnika sa svoje opštine, koji je za to mesto prošao obuku.

Podsetimo, Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada koji je usvojen u decembru 2016. godine predviđeno je uvođenje profesionalnih upravnika zgrada.

Naime, stanovnici nekih stambenih zgrada u Beogradu od pre desetak dana dobijaju obaveštenja u kojima ih inspekcija obaveštava o tome da moraju da izaberu upravnika zgrade u roku od 30 dana ili će biti podnete prekršajne prijave i određivaće se prinudni upravnici. Kazne za neispunjenje zakonskih obaveza regsitracije i izbora upravnika je od 50.000 dinara do dva miliona dinara.

Vođeni ovom pričom, pitali smo se da li su Beograđani radije birali komšije koji su posao predsednika kućnog saveta radili volonterski ili su se pak odlučili za profesionalne upravnike.

- Izabrali smo upravnika koji je i dosad bio predsednik. Na skupštini stanara svi prisutni su se složili. Još uvek nismo odlučili da li ćemo upravniku zgrade plaćati li će to raditi bez novčane nadoknade, kao i u proteklom periodu - rekao nam je stanar jedne stambene zgrade u Kosovskoj ulici.

Ipak, i dalje ima stambenih jedinica koje još uvek nisu odabrale upravnika. Naime, stariji gospodin i gospođa iz jedne zgrade u centru Beograda rekli su nam da predsednika koji je to navodno bio sve godine unazad nema nigde, da ne radi ništa, a da novi upravnik nije odabran.

- Većina naših komšija je za to da se odabere profesionalni upravnik. Da neko nešto radi, pa makar ga i plaćali. Vrata su razvaljena, pola sandučića nema, zgrada je bukvalno ruglo. Niko ne čisti dok ne pozovemo gradsko stambeno, a i oni retko dolaze - objašnjavaju naši sagovrnici.

Obaveštenje u zgradi
Obaveštenje u zgradi foto: Filip Plavčić

Valja naglasiti da je uvođenjem profesionalnih upravnika u mnogim zgradama nastao procep među stanarima, jer oni koji su taj posao radili besplatno sada traže novac.

Što se tiče "tarife" potencijalnih upravnika, mesečni iznos koliko bi ova usluga koštala po stanu, razlikuje se od upravnika do upravnika. Pa tako neki kandidati nude cenu od samo 200 dinara po stanu, drugi 300 - 350, a treći i po 400 dinara.

Novoizabrani upravnik stambene zgrade na Vidikovcu, koga su stanari odabrali iz svojih redova, dobijaće i platu za poslove koje obavlja.

- Dogovor je da svaki stan da novac za održavanje zgrade, ali i za neku nazovi platu za upravnika, pošto je predsednik ukinut. Svi stanari su se složili da plaćaju po 300 dinara, ali pod uslovom da naša zgrada sada ima sve - rekli su nam stanari ove stambene zgrade u beogradskom naselju Vidikovac.

S druge strane, gospođa Slavka Čotrić već godinama je predsednik skupštine stanara u svojoj zgradi, a sad je odabrana ponovo kao upravnik, i kako nam je rekla - ne želi nikakvu nadoknadu.

- Još pre par meseci na skupštini stanara je odlučeno da ja budem predsednik ili upravnik naše stambene jedinice. Novac mi ne treba, ako neka sijalica treba da se zameni, nije mi teško da kupim od svog novca. Sredili smo lift, okrečili zgradu, očistili podrume, zamenili sandučiće... Niko od stanara nije hteo da bira tog profesionalog upravnika jer smo svi smatrali da je bolje da to bude neko ko živi u zgradi i ko je stalno tu - objašnjava gospođa Slavka i dodaje:

- Još početkom godine su prikupljeni potpisi i sve je predato u opštini, tako da je naša stambena zajednica registrovana i ima upravnika.

Olduka za upravnika zgrade
Olduka za upravnika zgrade foto: Filip Plavčić

Stanari stambenih jedinici koji nisu uspeli da se dogovore oko podele vlasti nad svojim krovom, moraće da se prilagode prinudnim upravnicima i njihovim "tarifama".

Rekorder

Kako smo saznali od građana, u jednoj zgradi na Novom Beogradu dogovoreno je da upravniku plaćaju 500 dinara po stanu. Čini se da će ovo biti i rekordna plata upravnika.

Kako registrovati zajednicu i odabrati upravnika

Registracija se vrši podnošenjem prijave Odeljenju za imovinsko-pravne i stambene poslove opštine, gde se prilaže zapisnik sa sednice i odluka o izboru upravnika stambene zajednice, potom ugovor zaključen između stambene zajednice i profesionalnog upravnika (ukoliko je posao upravljanja poveren profesionalnom upravniku), dokaz o uplaćenoj taksi i očitanu ličnu kartu upravnika.

Odluka o odabiru upravnika se donosi običnom većinom glasova prisutnih članova koji imaju pravo glasa. Kvorum za održavanje i rad sednice skupštine čini obična većina od ukupnog broja glasova članova koji imaju pravo glasa, ako odlukom stambene zajednice nije određen veći broj glasova.

BONUS VIDEO:

Najdanovi krugovi - selo Mala Krsna

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.