STRAVIČNA OPERACIJA U NARODNOM FRONTU: Ženi izvađena cista sa zubima, kosom i dlakama?!
Ovakav tumor može da sadrži zube, kosti, dlake, hrskavicu, kosu..., Foto: Zorana Jevtić

užasavajući tumor

STRAVIČNA OPERACIJA U NARODNOM FRONTU: Ženi izvađena cista sa zubima, kosom i dlakama?!

Mogu da porastu i preko 10 centimetara, ali i da budu veličine čovečje glave, kaže dr Aleksandra Pikula

Objavljeno: 27.01.2018. 17:20h
  • 84

GAK „Narodni front“ juče je pacijentkinji uspešno izvađen tumor od kojeg se mnogi zgražavaju. Može da sadrži zube, kosti, dlake, hrskavicu, kosu...

Beograđanka (45), koja se oporavlja od operacije, godinama je lutala od lekara do lekara zbog bolova koje je osećala u krstima, kičmi, nogama... Išla je na analize i provere da li je u pitanju reuma, problem s kičmom, nogama, srcem.

Naravno, nije bilo ništa od toga, već su na kraju lekari otkrili da ima dermoidnu cistu na jajniku, kako se još naziva takav tumor. Operacija je izvedena laparoskopskom metodom - na trbuhu je kroz nekoliko „rupica“ instrumentima izvađena cista.

Dr Aleksandra Pikula, ginekolog akušer naučnog odeljenja GAK „Narodni front“, kaže da su dermoidne ciste vrlo česte, da se uklanjaju kod njih u klinici, a najviše se javljaju kod pacijentkinja starosti od 20 do 40 godina.

Operacija, srećom, nije komplikovana
Operacija, srećom, nije komplikovana foto: Zorana Jevtić

- U pitanju su dobroćudni tumori koji potiču još iz najranijeg razvoja čoveka u materici. Zato mogu da sadrže sva tkiva - dlake, zube, kosti, hrskavicu, kosu, kožu, masno tkivo. Ljudi se zgražavaju šta sve tu može da se nađe. Uzroci njihovog nastajanja za sada su nepoznati - objašnjava dr Pikula i dodaje da mogu da porastu i preko 10 centimetara, ali i da budu veličine čovečje glave.

- Pacijenti se obično uplaše od svega toga, ali nema razloga. Uglavnom su to dobroćudni tumori, koji se operišu laparoskopski. Intervencija je lakša od one kada se klasično otvara trbuh, a oporavak je brži. Izlečenje posle toga je potpuno i takve ciste se ne vraćaju - navodi ona.

Prema njenim rečima, i danas postoje sporenja svetskih naučnika da li dermoidne ciste nastaju ukoliko je bila blizanačka trudnoća, pa je telo jednog blizanca apsorbovalo telo drugog tokom najranijeg razvoja, ali to do sada nije dokazano.

Bonus video:

(Espreso.rs/ Izvor: Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media