Otkaz možete dobiti i dok ste na bolovanju I TO LAGANO! Evo u čemu je caka
Foto: Giphy

srbija...

Otkaz možete dobiti i dok ste na bolovanju I TO LAGANO! Evo u čemu je caka

Iako je krajnje nehumano ostaviti nekoga bez posla dok je na bolovanju, zakonom je to ipak dozvoljeno ukoliko se radno mesto tog zaposlenog ukuda

Objavljeno:

Naime, iako zaposleni ne može biti otpušten dok je na bolovanju, može biti proglašen tehnološkim viškom.

- Prema Zakonu o radu, ne smatraju se opravdanim razlogom za otkaz ugovora o radu od strane poslodavca privremena sprečenost zaposlenog za rad usled bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja. Svaki otkaz zasnovan na ovom razlogu je nezakonit po samom Zakonu o radu. Međutim, ukoliko dođe do prestanka potrebe za obavljanjem određenog posla usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena, nema smetnji da zaposleni za vreme bolovanja bude utvrđen tehnološkim viškom i da mu po tom osnovu prestane radni odnos, kao i da mu poslodavac otkaže ugovor o radu ako za to postoje opravdani razlozi - objašnjavaju za “Alo!” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Napominju pak da je drugačija situacija samo u određenim slučajevima.

- Zaposlena za vreme trudnoće (bez obzira da li je na bolovanju ili ne), porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, uživa posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu - ističu u Ministarstvu.

Da poslodavci i te kako koriste ovu zakonsku mogućnost da se reše zaposlenih uprkos tome što su bolesni, govori i slučaj iz Vranja o kome je “Alo!” juče pisao. Naime, Gradska uprava grada Vranja pokušala je da uruči rešenja o ukidanju radnih mesta dvema čistačicama u momentu dok su nesrećne žene ležale u bolnici nakon operacija.

Urednik portala “Makroekonomija”, Miroslav Zdravković, napominje da je liberalnim zakonom o radu koji je pre par godina donet otvoren put u stvaranje ekstremnih razlika u društvu po pitanju materijalnih primanja. Ukratko, kako kaže, to znači poslodavcima veći profit a zaposlenima manja prava.

- Mi imamo najveće nejednakosti u raspodeli u Evropi, a pri tome smo i najsiromašnija zemlja, nakon Albanije i Bosne i Hercegovine. Čak i zemlje Latinske Amerike se trude da smanje stepen nejednakosti, a i u Davosu to spominju kao glavnu temu, što je pak sa njihove strane ekstremno cinično. No, lično se zalažem za radno zakonodavstvo po ugledu na nemačko (ili austrijsko i švajcarsko), pošto se forsira dualno obrazovanje koje je kod njih odlično vezivanje mladih za kompanije, a kod nas može samo da posluži da se stariji radnici otpuste, a da se još jeftinije koriste maloletni - kaže Zdravković.

BONUS VIDEO:

MISLITE DA JE LAKO BITI VOZAČ TRAMVAJA? Posle ovih snimaka shvatićete koliko je stresan posao!

(Espreso.co.rs/ Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.