SVIM ŽENAMA JE ZABRANJEN ULAZAK NA SVETU GORU! Ovo je RAZLOG KOJI OSTAVLJA BEZ REČI!
Atos, Foto: Wikipedia

ako se žena približi, plaća kaznu

SVIM ŽENAMA JE ZABRANJEN ULAZAK NA SVETU GORU! Ovo je RAZLOG KOJI OSTAVLJA BEZ REČI!

Sveta Gora je prelepo grčko ostrvo i dom ruskih pravoslavnih monaha koji obitavaju tamo već hiljadu godina. Na ovom ostrvu zastupljena je religija i posećuju ga hodočasnici iz svih krajeva sveta ali ne i žene. Saznajte zašto

Objavljeno:

Pravilo koje zabranjuje ženama ulazak u Svetu goru, staro je već preko hiljadu godina. To je zbog povelje iz X veka koja se obavezuje za strog zakon. Iako povelja ne pominje ženske životinje, zabrana je proširena na žene kao najjednostavniji i najpraktičniji način sprovođenja kompletnog celibata za monahe.

Takođe je opštepoznato da žene generalno ne smeju da ulaze u manastire koje vode muškarci. Sveta Gora se smatra velikim manastirom. Celo poluostrvo vode ruski monasi koji pripadaju ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Manastir, koji se prostire preko celog poluostrva, nastao je u vizantijskom periodu. Ni jednoj ženi nije dozvoljeno da priđe 500 metara širokoj obali Svete gore. Bude li se usudila to da prekrši, moraće da plati novčanu kaznu i odsluži zatvorsku kaznu od 12 godina.

Prema narodnom verovanju i predanju, verovalo se da je Devica Marija bila na putu za Kipar i da je njen brod slučajno naleteo na Svetu Goru. Bila je tako očarana ostrvom, da je zamolila sina da joj ispuni želju. Od tog dana, Sveta Gora je takođe poznata kao "bašta Bogorodice"

Kao rezultat toga, ona je jedini predstavnik žena na Svetoj Gori. Zabrana takođe važi i za sve ženske životinje, osim mačaka. Monasi imaju veliki razlog zašto drže mačke, pa čak i ženke. Drže miševe na odstojanju. Ulazak divljih životinja u manastir je veoma zabranjen, jer ne bi mogli da vode računa o njima.

Zapravo, čak ni vrlo mladi momci ne smeju da dođu na Svetu Goru, čak iako je zakon prethodnih godina postao malo "popustljiviji". Pravila nalažu da pristup imaju samo muškarci koji su dovoljno zreli da im poraste brada. Pravilo koje je nastalo u vizantijskom periodu, veruje se da je nastalo zbog pokušaja nekih žena da uđu u manastir, prerušene u muškarce. Danas, međutim, dozvoljen je ulaz mladićima koji su u pratnji očeva ili rođaka. Da li to znači da žene nisu nikada videle Svetu Goru? Jesu, zapravo.

Sveta gora
Sveta gorafoto: AP

U godinama između 1946. i 1949. godine, tokom grčkog građanskog rata, mnogim seljanima je bilo dozvoljeno da im ovo bude utočište na Svetoj Gori. Tada su mnoge žene i muškaraci redovno dolazili u grupama, u potrazi za životinjama. Međutim, jedna žena je uspela da prevari vlasti 1953. godine. Marija Poimenido, prerušena u muškarca, provela je tri dana na Svetoj Gori, ali je ubrzo otkrivena. To je podstaklo grčku vladu da donese zakon o zabrani ženama da priđu manastiru, pod kaznom zatvora do 12 godina. 2008. godine oprošteno je nekolicini moldavskih žena, jer su bile ostavljene od strane ukrajinskih švercera.

Zbog čudne zabrane boravka ženskih životinja, nema čak ni mlečnih proizvoda koji bi se proizveli u manastiru. Svi proizvodi kao što su mleko i jaja, uvoze se od spolja. Kokošija jaja uvoze se sa kopna tokom Uskrsa i pravilo je da moraju biti obojena u crvenu boju. Ljudi koji žele da uđu na Svetu Goru moraju da prođu kroz određene formalnosti. Potrebna vam je kopija pasoša na ulazu u Goru, kao i dozvola ulaska od strane biroa za hodočasnike. Pravoslavni hodočasnici imaju prednost i dozvoljen je ulaz od 100 pravoslavaca dnevno, dok je svima ostalima dozvola samo 10 dnevno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / fokuzz.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.