OVAJ ORDEN SU PRIMILI PUTIN, ĐOKOVIĆ I PALMA: Pogledajte ko je sve ZASLUŽIO najviše odlikovanje SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
Foto: Fonet, Damir Dervišagić, Dado Đilas

kakva ekipa

OVAJ ORDEN SU PRIMILI PUTIN, ĐOKOVIĆ I PALMA: Pogledajte ko je sve ZASLUŽIO najviše odlikovanje SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Ovo najviše crkveno odlikovanje do sada su dobile brojne istaknute ličnosti iz raznih sfera života u Srbiji ali i inostranstva

Objavljeno:

Orden Svetog Save je bio državni orden u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji, a od 1945. do danas predstavlja najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva. Izdaje se u tri stepena ili reda - prvog, drugog i trećeg. Međusobno se razlikuju bojama i kvalitetom pozlate.

Dobitnicima ovih odličja uručuju se i gramate (povelje) u kojima su navedene zasluge odlikovanih, a sve ih potpisuje patrijarh srpski.

Ovo najviše crkveno odlikovanje do sada su dobile brojne istaknute ličnosti iz raznih sfera života u Srbiji ali i inostranstva.Od stranih državljana najviše odlikovanja dobili su Rusi.

Poslednji u nizu je Arno Gujon, humanitarac sa Kosova, a mi smo se prisetili ko je sve dobitnik ovog priznanja.

1.Novak Đoković

Đoković je ovo priznanje dobio 2011. godine. Orden mu je dodeljen za ljubav prema crkvi i pomaganje srpskog naroda i svetinja Svete Crkve, posebno na Kosovu i Metohiji.

Novaku Djokoviću je 2011 godine uručen orden Svetog Save
Novaku Djokoviću je 2011 godine uručen orden Svetog Savefoto: kurir

2.Vladimir Putin

Dobio je orden 2011. godine za ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i nastojanju i podršci Rusije da Kosovo i Metohije ostane u sastavu Srbije.

foto: EPA

3. Dragan Marković Palma

Njemu je ovo priznanje uručeno 2016. godine povodom osvećenja crkve Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu, čiji su ktitori porodica Dragana Markovića i ATP Palma.

foto: Damir Dervišagić

4.Bogoljub Karić

Ovom kontroverznom biznismenu uručen je orden Svetog Save zbog finansijske pomoći crkvi.

foto: Fonet

5.Miroslav Mišković

Kao i Bogoljubu Kariću, Miškoviću je dodeljen orden zbog njegovog ekonomskog uticaja. U delu javnosti su se zbog njih pojavile glasine da su oni "kupili Oreden Svetog Save".

foto: Vladimir Sporčić

6.Nikola Tesla

Orden Sv. Save, drugog stepena prvo je odlikovanje koje je Nikola Tesla dobio za svoj naučni rad. Tesli je priređen svečani doček na Železničkoj stanici od strane predstavnika zvanične vlasti, omladine i građanstva. Primio ga je i Kralj Aleksandar Obrenović. U čast Teslinog dolaska u Beograd čika Jovan Zmaj ispevao mu je pesmu.

Treba napomenuti da je on dobio kraljevski, a ne crkveni orden.

foto: Wikipedia

Tu su i:

*Emir Kusturica

foto: Aleksandar Jovanović Cile

*košarkaši Dejan Bodiroga i Vlade Divac

foto: Fonet

*pisac Matija Bećković

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

*...ali i režiser i glumac Radoš Bajić

foto: Dragana Udovičić

Bonus video:

PRIZNANJE PRIJATELJIMA SRBA: Patrijarh Irinej uručuje orden Arno Gujonu i Marinosu Ricudisu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.