SRBIJA IMA SKENER OD MILION EVRA, A MALO GA KORISTI: Kako je to moguće i šta je uzrok tome?
Foto: Dragan Kadić, Printscreen Youtube

ekskluzivno

SRBIJA IMA SKENER OD MILION EVRA, A MALO GA KORISTI: Kako je to moguće i šta je uzrok tome?

Istražujemo zašto je tako

Objavljeno:
Božica Luković

Klinički centar Beograda u martu prošle godine dobio je skener vredan preko milion evra, koji je značajno olakšao dijagnostifikovanje kardiovaskularnih bolesti.

Skener je nabavljen zahvaljujući trudu doktora Miljka Ristića, kardiohirurga koji je organizovao niz donatorskih večeri i sličnih manifestacija i tako prikupio potreban novac.

Za ovu vrhunsku medicinsku tehnologiju, 640-slajsni skener proizvođača "Tošiba" izdvojeno je 900.000 evra. Zapravo, prava cena skenera je 1.350.000 evra, međutim, kompanija "Tošiba" odrekla se dela zarade, svesni toga da je Srbija siromašna zemlja koja je u vrhu Evrope po kardio-vaskularnim oboljenjima.

Skener je značajno ubrzao i poboljšao dijagnostikovanje srčanih bolesti.

- Skener je visoko specijalizovan za kardiovaskularni sistem - srce i krvne sudove. Tu se slikanje vrši kružno gde se u jednom krugu ceo srce slika, što do sada nije bilo moguće. To je jako važno jer se tako vidi celokupna cirkulacija u srčanom mišiću. Onda se tako dobijaju važni rezulatati. Naročito je dobar za dijagnostiku dečijih srčanih oboljenja zato što je manje zračenja, najmanje moguće u dosadašnjoj produkciji skenera u svetu. Samo slikanje traje 0,027 sekundi, i za to vreme dobijete celokupnu sliku srčane cirkulacije.- kaže doktor Ristić.

On ističe da ovaj skener nemaju ni hrvatske ni slovenačke bolnice, i da na Balkanu postoji samo još jedan, i to u Sofiji. Još jedna prednost ove mašine je to što njeno korišćenje nije ograničeno na kardilogiju.

- Skener se korisiti od marta prošle godine i do sada je urađeno 1500 pregleda kardiovaskularnog sistema. Lekari su obučeni ali će nastaviti sa daljom obukom jer skener pruža mnoge mogućnosti dijagnostike ne samo za srčana oboljenja, već i oboljenja drugih organa - centralnog nervnog sistema, grudnog koša, ekstremiteta... - naglašava doktor Ristić.

Tehnologija ovog skenera takođe dopinosi uštedi - i to na više nivoa. Skraćuje se vreme, ali i sredstva potrebna za obavljanje koronarografije .

- Za koronarografiju je potrebno da pacijent ostane u bolnici i da leži sigurno najmanje 2 do 3 dana. Na taj način se povećavaju bolnički troškovi i a trošak zdravstvenog osiguranja koje pacijent plaća. Pacijent koji dođe na skener na dijagnostiku ne ostaje u bolnici nijedan dan. On ne mora da se oblači u bolničku pidžamu, da se priprema nešto specijalno, jednostavno dođe u svom civilnom odelu. U venu na ruci mu se onda ubrizga mala količina kontrasta i slikanje na skeneru traje 0,027 sekuni. Komplikacije ne postoje i zračenje je jako malo. Na standardnim skenerima da bi se slikala arterijska cirkulacija potrebno je da pacijent ima dosta miran srčani ritam. Ukoliko mu je puls ubrzan, pacijent mora da se vraća u svoju sobu da se pripremi da se puls smanji, a kod ovog skenera može puls da bude i 120 i može i dalje da se izvrši slikanje. - objašnjava doktor Ristić.

Međutim, problem predstavlja činjenica da se ovaj skener ne koristi dovoljno.

- Problem je u tome što nema dovoljno obučenog osoblja, ali se nadam da će se i to uskoro promeniti. Kad bi imali osoblje koje može da rukovodi ovim fantastičnim aparatom, mogli bismo da ga koristimo u punom kapacitetu, na opšte zaodovoljstvo svih - i pacijenata i lekara - kaže dr Ristić.

On se nada da će i bolnica "Dragica Mišović" dobiti ovakav skener do kraja ove godine.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.