BOGOJAVLJANJE NA ADI: Ovo je vojni kadet Stanković koji je prvi doplivao do časnog krsta! (VIDEO) (FOTO)
Sava Stanković, Foto: http://www.mod.gov.rs

Ponos Vojne akademije

BOGOJAVLJANJE NA ADI: Ovo je vojni kadet Stanković koji je prvi doplivao do časnog krsta! (VIDEO) (FOTO)

Bogojavljenski krst pobedniku je uručio episkop moravički Antonije, a prelazni pobednički plašt predao mu je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Objavljeno: 16:28h

Kadet Vojne akademije Sava Stanković pobednik je ovogodišnjeg tradicionalnog plivanja za Časni krst koje je danas održano na beogradskoj Adi Ciganliji povodom Bogojavljenja, velikog hrišćanskog praznika.

Kadet Stanković bio je najbrži među 54 takmičara koji su preplivali stazu dugu 33 metra, koja simbolično predstavlja Isusove godine, a na ovogodišnjem takmičenju na Savskom jezeru učestvovalo je još šest pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Bogojavljenski krst pobedniku je uručio episkop moravički Antonije, a prelazni pobednički plašt predao mu je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Pobednik takmičenja, kadet Sava Stanković istakao je da smatra da ovo nije samo njegova pobeda, već da su svi koji su danas plivali pobednici.

Dvadesetjednogodišnji student Vojne akademije, koji se i pre dve godine na Adi oprobao u trci za Časni krst, zahvalio je i Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije koji su mu omogućili da učestvuje u plivanju za Časni krst, ali i svojim kolegama i starešinama koji su s njim trenirali i bodrili ga tokom priprema.

Kupanje časnog krsta na Adi Ciganliji
Kupanje časnog krsta na Adi Ciganlijifoto: http://www.mod.gov.rs

Među prvima pobedniku je čestitao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u ime Vlade Republike Srbije prisustvovao toj manifestaciji. Ministar Vulin je, tom prilikom, istakao da je ponosan na naše kadete i pripadnike Vojske Srbije, baš kao što je cela Srbija ponosna na svakog pripadnika Vojske Srbije.

- Najbolje što ima Vojska Srbije jesu naši ljudi, najbolje što ima Vojska Srbije jeste naša sposobnost, naša hrabrost da čuvamo tradiciju, da čuvamo one najvažnije vrednosti koje naš narod čine baš takvim kakav on jeste - vredan, ponosan, vredan ljubavi. Danas su kadeti Vojne akademije pokazali koliko su spremni, koliko su hrabri, koliko vole svoju zemlju, koliko vole ovaj grad. Vojska Srbije će uvek da bude tu, sa svojim narodom, da slavi, da se raduje, ali i da ga zaštiti kad god to treba – poručio je ministar Vulin dodajući da je Vojska Srbije, kao svoj najvažniji deo, uvek pokazivala čoveka, odnos prema njemu, uverenje da naš patriotizam i naša ljubav prema domovini ne mogu biti poraženi.

Obraćajući se učesnicima pre trke, ministar Vulin je istakao da smo danas svi tu da vidimo decu koja će plivati za Časni krst, koja će plivati za sve one vrednosti koje nas čine takvim kakvi jesmo, koje naš narod čine tako vrednim, hrabrim i ponosnim.

- Danas ćemo stajati i biti ponosni na ovu decu koja će i kao pripadnici Vojske Srbije i kao pripadnici ovog naroda plivati za nas, za svakog od nas, za Srbiju kakvu želimo, za Srbiju kakvoj se radujemo i kakvoj se nadamo. Hvala vam što ste danas doveli decu. Hvala vam što ste danas doveli najbolje i najlepše, hvala vam što ste danas doveli one zbog kojih živimo, zbog kojih postojimo. Hvala vam što ste ih doveli da im pokažete Srbiju kakva ona treba da bude, kako ona treba da izgleda, kojoj se radujemo i kojoj se nadamo. Danas će najbolji među nama plivati za najveću vrednost - za slobodu, za ovaj narod, za dobrotu, za čast – poručio je ministar odbrane čestitajući svima današnji praznik tradicionalnim hrišćanskim pozdravom „Bog se javi!“

Manifestacija na Savskom jezeru počela je svetom liturgijom i formiranjem bogojavljenske litije u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, koja je preko Savskog nasipa došla na Adu Ciganliju, gde je održana i Molitva na jezeru. U počasnoj pratnji Litije, već tradicionalno, učestvovali su i kadeti Vojne akademije. Glavni sudija na takmičenju na Savskom jezeru bio je potpukovnik Saša Mijić.

Na jubilarnom 20. plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji, u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorđa, opštine Čukarica i JP „Ada Ciganlija”, učestvovali su i pripadnici Žandarmerije, Svibora i građani.

Povodom Bogojavljenja, velikog hrišćanskog praznika, više od sto pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije plivalo je za Časni krst danas i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Sremskoj Kamenici, Starim Banovcima, Pančevu, Zemunu, Savamali u Beogradu, Čačku, Raški, Kruševcu, Nišu, Svrljigu, Kuršumliji, Mladenovcu, na Vlasinskom jezeru, u Somboru, Staroj Pazovi, Kragujevcu, Inđiji, Pirotu, Smederevu i juče kod Beogradske tvrđave.

BONUS VIDEO:

CRVI U INTERVJUU ZA ESPRESO: Ja sam grandž dete i muzika sa početka '90ih najviše izlazi u mom sviranju hteo ja to ili ne

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.