KOLO, KOBASICE, STJUARDESA I NARAVNO ĐOKOVIĆ: Ovo su svi Srbi i njihova dostignuća u Ginisovoj knjizi rekorda (VIDEO) (FOTO)
Foto: Printscreen Youtube, Wikipedia, Fonet, AP

šampioni

KOLO, KOBASICE, STJUARDESA I NARAVNO ĐOKOVIĆ: Ovo su svi Srbi i njihova dostignuća u Ginisovoj knjizi rekorda (VIDEO) (FOTO)

Ima tu svega!

Objavljeno:

U prvom izdanju Ginisove knjige iz 1955. godine našao se naš čovek Demetrijus Filipović, koji je sa 110 godina u to vreme bio treći na listi najstarijih stanovnika planete. Među svetskim šampionima u raznim čudesima Srbi su najčešće upisani kao sportski rekorderi, zatim kao prvaci u kulinarstvu, a potom u ludim veštinama, kao što je puštanje struje kroz telo, pravljenje najvećeg opanka na svetu, vožnja bicikla unatrag i td.

Evo liste nekih od preko 50 upisanih rekorda sa prostora Srbije!

Dalibor Jablanović je najveći rekorder na Balkanu. Ginisove rekorde je obarao 26 puta u 11 kategorija i time je uspeo da osigura mesto Srbina sa najviše oborenih rekorda na Balkanu.

Neki od Ginisovih rekorda koje je oborio su: najviše kašika balansiranih na licu, 31, potom, najviše kockica poravnatih i postavljenih na isti broj vezanih očiju – 29, zatim, najbrže vreme da se deset kockica stave na broj jedan vezanih očiju, to je uspeo za 6,84 sekunde, onda da najbrže organizuje šahovski set u timu dvoje i to 37, 30 sekunde.

foto: Youtube / Printscreen

Nikola Kulezić, frizer iz Šapca, upisao se u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja ima najduže nadograđenu kosu u obliku pletenica. Nikola je napravio kiku dužine 820 metara, čime je oborio prethodni rekord koji je iznosio 294, 49 metara. Kosa, koja se sastojala od sintetičke dlake rezličitih boja i nijansa, bila je teška preko 70 kilograma. Za učvršćivanje nadograđene kose na kosu modela, Ivane Knežević, bilo je potrebno oko 10 sati.

foto: Youtube / Printscreen

Slaviša Pajkić iz Požerevca, poznat još i kao Biba Struja, poznati je svetski fenomen, koji golim rukama može da drži žice pod naponom srtuje. Ovu svoju natprirodnu moć, Biba Struja je otkrio kao tinejdžer, pa je od tada ceo život posvetio struji. Njegov organizam je otporan na struju, a on sam može i da kontroliše jačinu struje koju njegovo telo ispušta. Dva puta je ušeo u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine, kada je dodirnuo nekoliko hiljada volti i 2003. godine, kada je zagrejao vodu na 97 stepeni za 1 minut i 37 sekundi.

Milutin Milutinović iz Užica uspeo je da peške stigne od Užica do Londona i pred Ginisovom komisijom na stadionu Linford Kristi ostvari životni san. Milutin je uspeo da postane Ginisov rekorder tako što je uspeo da trči sa teretom od 45 kg na 100 metara za samo 25, 19 sekundi. Milutinu je trebalo 62 dana da stigne do Londona. Za to vreme, on je smršao 12 kilograma.

foto: Youtube / Printscreen

Vesna Vulović je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

foto: Youtube / Printscreen

Ervin Katona iz Subotice je najjači čovek u Srbiji. On drži svetski rekord u disciplini Viking Press: potisak 155 kg- 18 ponavljanja. Ervin drži Ginisov rekord u disciplina Rampa: podizanje 2 automobila po 1000 kg pod nagibom od 15 stepeni u trajanju os 1,02 minuta. Ervin drži i Ginisov rekord u najbržem prevrtanju gume na 20 metara.

foto: Youtube / Printscreen

Miodrag Gidra Stojanović je bio bokser, kik bokser i borac mešovitih borilačkih veština. U knjigu rekorda se upisao 1986. godine, uradivši za 24 sata 29 449 trbušnjaka. Nakon toga je otišao u Los Anđeles, gde je bio scenarista i glumac u filmu rođen kao ratnik. Po povratku u Jugoslaviju, posvetio se ultimat fajtu. Ubijen 18. februara 2001. godine u Beogradu.

foto: Youtube / Printscreen

Vojislav Mijić, Šapčanin, prvi Ginisov rekord je oborio plivajući od Sremske Mitrovice do Beograda 1992. godine. Tada je stazu od 139 km preplivao za 36,5 časova. Sledeće, 1993. godine, usled rata u Jugoslaviji, preplivao je od Vukovara do Beograda165 km za 23 časa i 56 minuta, čime je postavio novi Ginisov rekord.

foto: Youtube / Printscreen

Milovan Mijatović, stočar iz Mionice kod Valjeva, u Ginisovu knjigu rekorda je ušao tako što je 2003. godine odgajio natežeg bika na svetu, zvanog Ferdinand. Ferdinand je bio težak 2100 kg i time je oborio rekord koji je proteklih 100 godina držao jedan bik iz Meksika.

foto: Youtube / Printscreen

Vinko Trivunović, poručnik novosadske Žandarmerije, oborio je Ginisov rekord u zgibovima, kada je za 24 sata uradio čak 5.820 komada! Kamere su neprestano snimale čitav proces, a Vinka su nadgledali medicinski tehničar, kao i dežurni lekar jer je tokom dana i noću konstatno radio zgibove.

foto: Youtube / Printscreen

Novak Đoković, najbolji svetski teniser, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda sa dva oborena rekorda: kao teniser sa najviše titula na Australijen openu (pet) i kao akter najdužeg finala grend slema u istoriji, meča sa Nadalom koji je trajao 5 sati i 33 minuta.

Na Kobasicijadi u Turiji napravljena je kobasica od 2.029 metara, teška 2,3 tone.

Kuvar Zoltan Gali može da se pohavli rekordom za najveću količinu sarmi i to čak 10.374 , koje su bile teške 1.400 kilograma.

foto: Facebook / Printscreen

Udruženja “Veliko kolo” iz Veternika u Novom Sadu okupilo je 12.000 učesnika, koji su igrali Veliko srpsko kolo za Ginisa.

(Espreso.co.rs/ opanak.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.