Tihomir je medicinski fenomen iz Topole: ON JE  NOĆNA MORA ZA SVAKOG LEKARA, a evo i zašto!
Bolnica/ Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

Neverovatno!

Tihomir je medicinski fenomen iz Topole: ON JE NOĆNA MORA ZA SVAKOG LEKARA, a evo i zašto!

Lekar je morao najpre da pregleda žuč, ali posle dugo vremena mi je rekao: "Čoveče, ili sam ja lud, ili aparati ne valjaju ili vi nemate žuč!

Objavljeno: 16:53h

U životu Tihomira Takovca (87), penzionera iz Gornje Šatornje kod Topole, ništa nije naopako, osim što mu je srce na desnoj strani tela, a to se odnosi, ustanovljeno je pregledima, i na ostale unutrašnje organe.

Po tome je ovaj bivši vozač traktora i kamiona medicinski fenomen. Njegova medicinska dijagnoza glasi "situs inversus completus", ali Tihomir ne zarezuje previše dijagnozu ispisanu na latinskom jeziku jer se, tvrdi za Vesti, iako u dubokoj starosti, oseća sasvim dobro, a u šali kaže da ga njegova "boljka" ponekad uveseljava kad ode kod lekara koji nije upoznat sa medicinskim fenomenom u njegovom organizmu.

Na pregledu za Titovu gardu gledali ga kao čudo

- Da se priroda ozbiljno poigrala sa mnom otkrio sam tek na pregledu, kada sam regrutovan u Titovu gardu. Tada me je pregledao neki lekar, po činu pukovnik, koji je počeo da me gleda kao neko čudo. Proveravao je one njegove slušalice, prstom lupkao po njima, ponovo me slušao, pa ponovo gledao u mene, a onda pozvao kolege koji su me zajedno s njim slušali i posmatrali. Tada sam se načisto utronjao da nešto sa mnom nije u redu i da od Titove garde nema ništa. Onda me ti vojni lekari uglas upitaju da li ja uopšte imam srce. Naravno, pokažem prstom mesto gde mi srce kuca, na desnoj strani grudi, te su me oni opet dugo pregledali, u neverici vrteli glavom, nešto se domunđavali i gledali me kao da sam sa neke druge planete. Eto, tako sam saznao da sam po mestu gde mi se nalazi srce mimo svih ljudi - prepričava Tihomir događaj sa regrutacije.

On dodaje da je svaki odlazak kod lekara bio priča za sebe, a svaki pregled je završavao pitanjem da li uopšte ima srce!

- Posebno su se čudili kako ne mogu da mi snime EKG, a kako su i mogli kada moje srce nije tamo gde bi trebalo da bude. Prava pometnja među lekarima je bila 1977. kada je dr Radonja Ćirić, koji je davno umro, trebalo da mi operiše čir na želucu, ali je pre toga trebalo da pregledaju moje unutrašnje organe koje nikako nisu mogli da nađu. Opet su se oko mene okupili lekari i posle mnogo pregleda ustanovljeno je da sam medicinski fenomen jer su mi, osim srca, i svi unutrašnji organi na "pogrešnoj" strani - priseća se Takovac.

Tihomir se priseća i da je njegova "boljka" napravila dosta problema nekolicini studenata medicine u Kragujevcu.

- Odem da pregledam srce kod kardiologa kragujevačke bolnice, a on je, znajući za moju anomaliju, doveo nekoliko studenata medicine i kaže im da mi svako od njih posluša srce i da kažu svoje mišljenje. Nakon što su me slušali, svi su profesoru odgovorili da mi srce savršeno radi i da je sve u redu! Triput ih je profesor pitao i oni su triput odgovarali da mi srce radi kao sat, ali tada im je profesor odbrusio: "Đavola vi čujete srce na levoj stani kod ovog pacijenta, zato što je kod njega srce na desnoj strani!" Studenti pocrveneli, profesor se iznervirao i umalo da ih obori na ispitu - priseća se Tihomir.

To što mu je srce na "pogrešnoj" strani Tihomira ne uzbuđuje previše, važnije mu je da mu i pri kraju devete decenije dobro služi. Mada, kaže, deo srca mu je pre sedam godina zauvek otišao kada mu je umrla supruga Milanka s kojom je u braku bio više od pola veka.

Čoveče, gde vam je žuč?"

Tihomir se priseća da je problema bilo i kada je trebalo da operiše žuč. - Lekar je morao najpre da pregleda žuč, ali posle dugo vremena mi je rekao: "Čoveče, ili sam ja lud, ili aparati ne valjaju ili vi nemate žuč!" Tek kad sam mu objasnio da traži na pogrešnom mestu i pokazao mu tačno mesto gde se nalazi, operacija je uspešno obavljena - seća se Takovac.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Aleksandar Šapić

(Espreso/Vesti-online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.