U Srbiji oko 50.000 zavisnika od droge, A SRBI SU NAJVIŠE NAVUČENI NA OVU!
Plac marihuane, Foto: Fonetmup

borba protiv narkomanije!

U Srbiji oko 50.000 zavisnika od droge, A SRBI SU NAJVIŠE NAVUČENI NA OVU!

Procene su da u Srbiji postoji oko 50.000 zavisnika od droge, a Vlada Srbije prepoznala je potrebu da se u borbu protiv narkotika moraju uključiti svi segmenti društva.

Objavljeno:

Zato je danas vladina Kancelarija za borbu protiv droga potpisala Memorandum o saradnji sa 11 organizacija civilnog društva (OCD) koje deluju u toj oblasti. One, kako je istakao direktor Kancelarije za borbu protiv droga Srbije Milan Pekić, imaju lakši pristup krajnjim korisnicima i ljudima koji imaju problem sa drogama, a i u svom radu već su ušle u tu problematiku.

Džak marihuane
Džak marihuanefoto: Fonetpu Kragujevac

- Tu vidimo svoju šansu da sprovodimo planove i programe koje Srbija donosi, od prevencija, do lečenja i smanjenje štete onim ljudima koji su u problemu sa drogama. Radećemo preventivno edukaciju, koja je zaista neophodna, da se shvati i podigne svest o štetnosti narkotika - kaže Pekić.

Paketići marihuane
Paketići marihuanefoto: Fonetmup

U praksi, objašnjava on, potpisivanjem Memoranduma dobio se osnov saradnje, a Kancelarija namerava da na najbolji način iskoristi sve prednosti koje imaju organizacije civilnog društva i njihove aktivnosti.

Nacionalna strategija za borbu protiv droga 2014-2021 i Akcioni plan te strategije, kaže Pekić, predvideli su da ove organizacije uzmu aktivniju ulogu u njenom sprovođenju.

Sušena marihuana
Sušena marihuanafoto: Fonetmup

Kada je procena zavisnika od droge u pitanju, Pekić kaže da Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" vodi evidencije, i da po njoj postoji oko 30.000 evidentiranih zavisnika, a da je procena da postoji još oko 20.000, te ukupno od droge u našoj zemlji ima oko 50.000 zavisnika.

Kako kaže, marihuana je najrasprostranjenija vrsta, i to je zato jer je kod nas klima pogodna za njeno uzgajanje, kao i da u našu zemlju heroin dolazi sa istoka, dok sintetičke droge dolaze iz pravca zemalja zapadne Evrope.

Marihuana u najlonu
Marihuana u najlonufoto: Fonetpu Kraljevo

- Prošle godine MUP je ostvario izuzetne rezultate, zaplenili su ogromnu količinu narkotika, samim tim presekli i veliki broj lanaca međunarodnog krijumčarenja i sarađuju sa veoma eminentnim svetskim agencijama - rekao je Pekić.

Nebojša Đurasović iz Udruženja "Prevent" rekao je da se njegovo udruženje već 13 godina aktivno bavi borbom protiv bolesti zavisnosti, i da ozvaničavanje saradnje sa Kancelarijom za borbu protiv droga za njih predstavlja veliki korak, prepoznavanje rada i mogućnost zajedničkog nastupa na ovom polju.

Marihuana u torbi
Marihuana u torbifoto: Fonetmup

- Mi smo jedna od nevladinih organizacija koja aktivno radi na terenu, sprovodi programe, kako u oblasti prevencije bolesti zavisnosti, tako i u oblasti smanjenja štetnosti, direktnog rada sa korisnicima. Kancelarija za borbu protiv droga partner je koga smo čekali godinama da se pojavi, i da zajedno sa njim možemo nastupiti i prema domaćim akterima, ali i prema stranim donatorima - rekao je Đurasović.

Memorandum o saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga potpisala su udruženja "Nova plus", "Izlazak", "Mreža", "REgenerazija", "Prevent", "Duga", "Jazas" iz Požarevca, kao i "Kokoro" i "Zemlja živih" iz Novog Sada.

(Espreso.co.rs/blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.