Epidemija malih boginja do marta u Srbiji
Foto: Marina Lopičić, Ilustracija

zavisi od vakcinacije

Epidemija malih boginja do marta u Srbiji

Najviše obolelih mlađe je od pet ili je starije od 30 godina, a 91 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Objavljeno:

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da će epidemija malih boginja verovatno trajati do marta, ali da njen tok zavisi od obuhvata vakcinacije.

"Epidemija je u toku, ona će se nastaviti i verovatno će trajati još dva, tri meseca, verovatno do marta. To je teško predvideti zato što tok epidemije zavisi od obuhvata vakcinacije", kazao je Radovanović Radio-televiziji Srbije.

On je kazao da postoje deca kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava da se vakcinišu i da je jedini način da ona budu bezbedna da okruženje bude imuno.

Naveo je da ako sve veći broj roditelja bude vakcinisao decu to će uticati na tok epidemije, dodajući da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, kao i da nivo otpornosti u populaciji mora da bude izuzetno visok.

"Ukoliko bi se situacija izmenila onda bi eventualno bila proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja, to je onda vanredna situacija", naveo je Radovanović.

On je kazao da je najštetnija zabluda koja je plasirana poslednjih decenija u medicini povezanost MMR vakcine i pojave autizma.

vakcina
vakcinafoto: ap

"Nemaju nikakve veze dve pojave, jedino što se vremenski podudaraju, zato što u drugoj godini ili trećoj roditelji uočavaju da sa detetom nešto nije u redu i onda to povezuju sa vakcinacijom, međutim, stručnjaci mogu da otkriju autizam mnogo pre prvog rođendana", kaže Radovanović.

Od oktobra do danas u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu 758 osoba obolelo je od malih bоginjа, a dve osobe su preminule zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Institutu "Torlak" laboratorijski je potvrđeno 323 slučaja morbila, navodi se na sajtu "Batuta".

U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom registrovana je 269 оbоlеlih оsоbа od malih boginja od prijave epidemije 23. oktobra pa do 29. decembra.

Institut za javno zdravlje "Vојvоdinе" priјаviо je juče еpidеmiјu zа Nоvi Sаd sа šest оbоlеlih оsоbа, dok Zavod za javno zdravlje "Vrаnjе" pоrоdičnu еpidеmiјu u grаdu Vrаnju (Vrаnjsкој Bаnji) sа dvоје оbоlеlih.

Najviše obolelih mlađe je od pet ili je starije od 30 godina, a 91 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

BONUS VIDEO:

Želje političara čitaocima Espresa

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.