POKUŠAVALI SMO DA GA DOBIJEMO 7 GODINA, sada ga više nema ZBOG BOGINJA! Ispovest roditelja preminulog dečaka!
Dete dobilo boginje, Foto: Shutterstock

tragedija

POKUŠAVALI SMO DA GA DOBIJEMO 7 GODINA, sada ga više nema ZBOG BOGINJA! Ispovest roditelja preminulog dečaka!

Mali J. R. (2), koji je preminuo usled komplikacija izazvanih malim boginjama, sahranjen je juče u rodnom selu kod Aleksinca.

Objavljeno:

Uz Espreso aplikaciju ni jedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!

Mališan je 12 dana bio na respiratoru na Dečjoj internoj klinici u Nišu zbog teškog zapaljenja pluća uzrokovanog morbilima. Uprkos naporima lekara da spasu mali život, dečak je preminuo 2. januara. Njegov brat blizanac B. R. takođe ima male boginje, ali nema komplikacije, te nije hospitalizovan.

- Strašna tragedija. Proslavio je 1. decembra drugi rođendan, a 2. decembra se razboleo i dobio zapaljenje pluća. Bio je u bolnici u Nišu, pa se vratio kući nakratko. Posle je male boginje dobio i njegov brat blizanac. J. R. je kratko bio kod kuće, pa se opet vratio na Dečju kliniku u Nišu. Posle mesec dana je preminuo - priča rođaka porodice koja je izgubila dete.

Ona kaže da su roditelji sedam godina čekali da dobiju mališane, i to tek posle treće vantelesne oplodnje. Posle prevremenog rođenja, J. R. je bio na Institutu za neonatologiju u Beogradu, nakon čega je često bio bolešljiv, zbog čega i nije mogao da primi MMR vakcinu, što zahteva da dete bude potpuno zdravo.

- Njihovi roditelji nisu protivnici vakcinacije, kako se pronela priča. Letos su obojica dečaka primila neku vakcinu, ne znam protiv čega. Za male boginje ne znam da li su primili vakcinu i zbog čega nisu. J. R. je od malena bolovao, ali je u poslednje vreme dobio na kilaži i visini, pa je čak i pretekao brata. Njegov brat je tugovao kada je J. R. bio u bolnici. Mali je, još ne zna šta se desilo. Ovo je veliki udarac za roditelje i za sve nas - priča rođaka.

Brat je tugovao zato što mu je brat u bolnici
Brat je tugovao zato što mu je brat u bolnicifoto: Nebojša Mandić

I meštani sela koji poznaju ovu čestitu porodicu potreseni su strašnom tragedijom koja ih je zadesila.

- Bila sam da zapalim sveću, videla sam malog J. R., kao da se uspavao i nije se probudio. Strašna tragedija. Obojica su rođena u sedmom mesecu trudnoće, a J. R. je od rođenja bio u Beogradu na klinici, dok njegov brat nije. Stalno je bio bolešljiv, dok je njegov brat bio izdržljiviji, jači - navodi jedna od meštanki. Ona dodaje kako je čula da su blizanci dobili boginje, ali ne znaju gde i kako, dok ih druga deca u selu nemaju.

STRAHUJEMO ZA ZDRAVLJE, KO ZNA KOLIKO SMO TROVANI, DECU NE PUŠTAMO NAPOLJE: Posetili smo srpsko selo s 25 tona kancerogenog otrova! (FOTO) NISTE BOLESNI, A STALNO VAM CURI NOS?! E, ovo je razlog zašto vam se to dešava! (GIF)

Na Dečjoj klinici u Nišu, gde se tim lekara danima borio za život dečaka, kažu da su male boginje teško oštetile pluća mališana, što je dovelo i do komplikacija na srcu i tragičnog ishoda.

U KC Niš kažu da dečak nije bio vakcinisan jer zbog učestalih zdravstvenih problema nije od rođenja mogao da primi zaštitnu MMR vakcinu pošto je za dve godine imao pet ili šest zapaljenja pluća.

Dete je dobilo boginje i hospitalizovano je
Dete je dobilo boginje i hospitalizovano jefoto: Shutterstock

- Dete je bilo rođeno šest nedelja pre termina, što samim tim implicira mnogo problema koji su vezani za sve vitalne organe, pa i za pluća. Četiri meseca nakon rođenja lečen je na Institutu za neonatologiju u Beogradu zbog nezrelosti. Dete je imalo ozbiljnih problema koji ga nisu u tom trenutku životno ugrožavali, ali jesu odlagali vakcinaciju i praktično nije postojao prazan prozor da bi moglo da dobije vakcinu. Da je moglo da primi vakcinu, simptomi bolesti bili bi neuporedivo blaži - kaže načelnik intenzivne nege na Dečjoj klinici dr Dejan Milojević.

NAJNOVIJA METODA KUĆNOG LEČENJA: Pomozite sebi u borbi sa bolovima u leđima, vratu i zglobovima!

On navodi da su zapaljenje pluća ili zapaljenje mozga najčešće komplikacije koje nastaju zbog malih boginja, a u pojedinim situacijama mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

- Zapaljenje pluća koje izaziva virus morbila oštećuje arhitektoniku pluća i remeti razmenu gasova na nivou pluća, pogotovo kod deteta koje ima hronični problem sa plućima. Virus morbila oštećuje normalnu građu plućnog parenhima usled čega se ne resorbuje dovoljno kiseonika u krv. Time se pravi dodatni problem jer čim nema dovoljno kiseonika u krvi, svi ostali organi biće podložniji većem oštećenju - pojašnjava dr Milojević.

KAKO VAKCINA ČUVA UGROŽENE

Stručnjaci kažu da nema pravila kada će se javiti komplikacije usled morbila. "Kod dečaka koji je bio na našoj klinici one su krenule relativno sporo, ali dugo su trajale jer je već imao zdravstvenih problema. Onda je morao da bude stavljen na respirator. Posle desetak dana smo očekivali bilo kakav pozitivan odgovor organizma na terapiju, ali su, nažalost, pogoršanja bila svakim danom sve veća", navodi dr Milojević.

On kaže da je individualno da li će virus kod osetljivih pacijenata izazvati komplikacije na plućima ili na mozgu.

"Bolest uvek bira slabu tačku i tu se ispolji. Značaj vakcine je nemerljiv. Kada vakcinišete 95 odsto dece, onih pet odsto dece koja su ugrožena su mnogo bezbednija jer ne mogu da dođu u kontakt sa virusom", navodi dr Milojević.

BONUS VIDEO:

Pitali smo političare šta je najjači utisak u 2017. godini

(Espreso.co.rs/ Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.