MRAVINJACI POKAZUJU KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Meteorolog koji ne greši otkriva da li ćemo se ove godine smrzavati!
BLAGA ZIMA U SRBIJI, Foto: Fonet Fonetap

PREDVIĐANJE ZA 2018.

MRAVINJACI POKAZUJU KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Meteorolog koji ne greši otkriva da li ćemo se ove godine smrzavati!

U seriji ekstrema, ove godine ćemo malo odmoriti”, zaključuje narodni meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina

Objavljeno:

Meteorolog iz Tutina u ovo doba godine koristi mravinjake kao izuzetno pouzdan pokazatelj predstojećih temperaturnih prilika.

– Obično radim na deset uzoraka, a koristim se mernom šipkom, koju zabadam u koloniju mrava. U normalnim uslovima njihove larve se nalaze na prvih 20 centimetara dubine, dok su prošle godine svoje larve prebacili na dubinu od preko jednog metra, navodi on.

MRAVI PREDVIĐAJU TEMPERATURU
MRAVI PREDVIĐAJU TEMPERATURUfoto: Pixabay.com

Odavde se može puno toga reći o čitavoj Srbiji, pa čak i širem regionu Balkana. Ovde ima krajeva koji su prohodni, a istovremeno radi se o netaknutoj prirodi, što je najbolji poligon za čitanje znakova biljnog i životinjskog sveta, navodi Ademović.

OVO JE ZAISTA DNO DNA: Nova Balaševićeva pesma zabranjena na svim radio stanicama u Srbiji! (VIDEO)

Klimatolog Krajinović se u potpunosti slaže s “metodom mravinjaka” i tvrdi da je to jedan od poznatih pristupa prikupljanja parametara u takozvanoj “Narodnoj meteorologiji”.

MRAVI PREDVIĐAJU TEMPERATURU
MRAVI PREDVIĐAJU TEMPERATURUfoto: Pixabay.com

– Uvaženi kolega se, pored naučnih metoda, aktivno koristi i metodama narodne, odnosno pučke meteorologije, upravo ih je detaljno opisao Milan Sijerković u svojoj knjizi Pučko vremenoslovlje.

Pozdravljam ovakav pristup, može dati jako puno informacija o jednom lokalitetu, ali je istovremeno i manjkav ukoliko se zasebno koristi bez modernih, naučnih okvira, izjavio je Krajinović.

Čeka nas blaga zima!

Upravo bogato iskustvo u multidisciplinarni pristup omogućavaju Ademoviću da procijeni i adekvatno pročita prirodne znakove. On ne smatra da unosi inovaciju u meteorologiju, već da samo koristi vlastiti osjećaj i ljubav prema prirodi da dopuni šupljine koje klasična meteorologija ne pokriva. Očekuje da će predstojeća zima biti blaga, s umerenim padavinama.

“Prvi sneg smo imali početkom oktobra, polomio je nejako drveće, na kojem je još uvek bilo lišća, tako da to možemo protumačiti kao prirodnu selekciju, a kada rano krenu padavine, to znači da će ih biti često, ali ravnomerno raspoređeno. Dakle, u seriji ekstrema, ove godine ćemo malo odmoriti”, zaključuje narodni meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina.

Pogledajte bonus video:

Pitali smo političare šta je najjači utisak u 2017. godini

(Espreso.co.rs / Em-zabava.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.