ORIGINALNI RUKOPIS MOKRANJCA U RUKAMA MUŽA VERICE RAKOČEVIĆ: Srbi besni što NACIONALNO BLAGO nije u muzeju! I KAKO JE TO MOGUĆE?
Veljko Kuzmančević i Elena Karaman Karić sa poklonom - XIII rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca, Foto: Printscreen / Instgarma / Veljko Kuzmančević

samo kod nas

ORIGINALNI RUKOPIS MOKRANJCA U RUKAMA MUŽA VERICE RAKOČEVIĆ: Srbi besni što NACIONALNO BLAGO nije u muzeju! I KAKO JE TO MOGUĆE?

Rukoveti sprskog kompozitora se dele kao pokloni?!

Objavljeno: 12:03h

Veljko Kuzmančević, suprug kreatorke Verice Rakočević, postavio je na društvenoj mreži Instagram fotografiju koja je na društvenim mrežama izazvala čuđenje.

Kuzmančević je objavio fotografiju sa ćerkom Verice Rakočević, kreatorokom Elenom Karaman Karić i zahvalio joj je se na poklonu, koji je upravo i razlog pisanja ovog teksta.

Iako se spekulisalo da Elena nije odobravala vezu svoje majke sa 35 godina mlađim kompozitorom Veljkom Kuzmančevićem, čini se da su zakopali ratne sekre pa sad sve puca od ljubavi! Naime, Elena je svom očuhu Veljku poklonila original rukopis Stevana Stojanovića Mokranjca - XIII rukovet...

Rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca predstavljaju stub srpskog muzičkog stvaralaštva. Mokranjac ih je komponovao u periodu od 1883. do 1909. godine.

Ogorčeni tviteraši najpre su upitali kako je uopšte moguće da delo srpske kulturnebaštine dođe u ruke najpre Elene Karaman Karić, a onda kod Kuzmančevića.

Trinaestu rukovet koja je sada u posedu Veljka Kuzmančevića, Mokranjac je napisao u dve sasvim različite verzije. Splet pesama (rukovet) sačinjavaju dva naizmenična lagana i dva brza stava. Rukovet počinje tužnom pesmom "Devojka junaku prsten povraćala", a nastavlja se vedrom "Oj, ubava mala momo". Treća pesma "Slavuj pile“ stoji u kontrastu sa završnom duhovitom temom "Krce, krce, nova kola".

Šta vi mislite, da li je XIII rukoveti mesto u muzeju ili u rukama supruga Verice Rakočević?

BONUS VIDEO:

Espreso u vožnji helikopterom sa Deda Mrazom

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.