NOVA PRAVILA ZA PENZIONISANJE: Evo koje uslove morate da ostvarite za PENZIJU u 2018. godini!
Nova pravila za penzionisanje stupaju na snagu od danas, Foto: Pixabay

novi propisi

NOVA PRAVILA ZA PENZIONISANJE: Evo koje uslove morate da ostvarite za PENZIJU u 2018. godini!

Pomera se starosna granica za žene

Objavljeno:

Novi propisi o penzionisanju, kojima se pomera granica za odlazak u starosnu penziju, počinju da se primenjuju od 1. januara.

Starosna granica se kod žena pomera za šest meseci, tako da je uslov za žene u 2018. godini 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2018. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četri meseca života. U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Do 2032. godine će se kod žena postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života, kako kažu iz PIO fonda.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Alo.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.