STOGODIŠNJA TEMPIRANA BOMBA U OBRENOVCU: Ovo su detalji o kancerogenom otpadu!
Ekološka bomba u Obrenovcu, Foto: Screenshot/youtube/ RTV Mag

mogao biti haos

STOGODIŠNJA TEMPIRANA BOMBA U OBRENOVCU: Ovo su detalji o kancerogenom otpadu!

Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv

Objavljeno:

25 tona opasnog i protiv zakona zakopanog opasnog otpada nađenog kod Obrenovca - poput stogodišnje tempirane bombe. Još se istražuje odakle je otpad dolazio.

Kako je objašnjeno na konferenciji za medije, održanoj u selu Vukićevica gde je otpad pronađen, u 25 tona teškom otpadu nalaze se brojne veoma opasne kancerogene materije, razna hemijska jedinjenja, benzol, benzin...a policija još istražuje odakle je sve taj otpad dolazio, odnosno kako je dopreman do sela u okolini Obrenovca.

Saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski je rekao da je analiza otpada koji je pronađen pokazala da je on opasan i kancerogen. Prema njegovim rečima u njemu je, kako je analizom utvrđeno, 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, "što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju". - Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv - rekao je Brčeski. Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu. Ministar za zaštitu životne okoline Goran Trivan najavio je "rat" ovakvom zagađivanju Srbije.

- Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina - rekao je Trivan i pozvao građane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada. Na konrefenciji za medije je rečeno i da su uzeti uzorci vode sa terena i da je građanima, dok Gradski zavod za javno zdravlje ne završi sve analize, preporučeno da ne koriste vodu iz bunara. Zbog toga cisterne s vodom već stižu u selo. Takođe je rečeno da je osumnjičeni za skladištenje otpada uhapšen 16- 17. decembra i da mu je određen pritvor od 30 dana, a da je za delo koje mu se stavlja na teret zaprećena kazna do pet godina zatvora i novčana kazna. Podsetimo, juče je Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo da je na parceli u blizini Obrenovca pronađeno preko 20 t opasnog otpada i da je izbegnuta ekološka katastrofa.

- Osnovano se sumnja da je reč o opasnom otpadu koji je visoko toksičnog dejstva, i koji može izazvati ozbiljne posledice po životnu sredinu, zdravlje i bezbednost ljudi i ukupan biodiverzitet - navodi Ministarstvo. Iz policije je potom saopšteno da je uhapšen Z. M. (1961) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju.

BONUS VIDEO:

KANCEROGEN I OPASAN: Jezivi rezultati analize! Otpad pronađen kod Obrenovca je bomba koja bi decenijama zagađivala vode

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.