POTVRĐEN EKOLOŠKI SKANDAL U SRBIJI: Otpad pronađen kod Obrenovca je KANCEROGEN!
Foto: Filip Plavčić

opasnost!

POTVRĐEN EKOLOŠKI SKANDAL U SRBIJI: Otpad pronađen kod Obrenovca je KANCEROGEN!

Trivan je najavio da će takvih akcija otkrivanja protivzakonito odloženog otpada biti još.

Objavljeno:

Analiza otpada koji je pronadjen u selu Vukićevica kod Obrenovca pokazala je da je opasan i kancerogen, izjavio je danas saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski.

EKOLOŠKA KATASTROFA IZBEGNUTA ZA DLAKU! Uzbuna u okolini Obrenovca – nađeno 20 tona opasnog otpada! Uhapšeno jedno lice

On je novinarima u tom selu rekao da je 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, "što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se preradjuju". - Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagadjivala podzemne vode. U otpadu su nadjeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv - rekao je Brčeski.

Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da je Srbija veoma zagadjena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca. "Nadam se da smo sprečili katastrofu i jedva čekam da se završi istraga i da se utvrdi odakle je stigao otpad", kazao je Trivan. On je dodao da je akcija otkrivanja otpada sprovedena u saradnji sa bezbednosno infromativnom agencijom (BIA) zbog toga što imaju stručne ljude i resurse.

Trivan je najavio da će takvih akcija otkrivanja protivzakonito odloženog otpada biti još.

- Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina - rekao je Trivan i pozvao gradjane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada. Opštinski javni tužilac Danijela Sindjelić rekla je da se još veštače uzorci otpada i da će tužilaštvo nastaviti da obaveštava gradjane o tome. Ona je dodala da u zavisnosti od kvalifikacije krivičnog dela, minimalna kazna može da bude novčana i pet godina zatvora. Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je protivzakonito odlaganje otpada u Vukićevici otkriveno 1. avgusta, na osnovu prijave gradjana i dodao da su tada obaveštene sve nadležne institucije.

Bonus video:

ESPRESO TVITER 2017: Ovako su se političari borili sa tvitovima o sebi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.