PAPRENO, A BEDNO! Ovako izgleda novogodišnja rasveta u gradovima u Srbiji koja je izazvala bunt širom zemlje! (FOTO)
Novogodišnja rasveta, Foto: Printscreen Tvitter

skandalozno!

PAPRENO, A BEDNO! Ovako izgleda novogodišnja rasveta u gradovima u Srbiji koja je izazvala bunt širom zemlje! (FOTO)

Za razliku od luksuzne rasvete u Beogradu, ostatak Srbije nije prošao baš slavno. Pogotovo ako imamo na umu da su poprilično skromni ukrasi, plaćeni preskupo

Objavljeno:

Fama oko novogodišnje jelke se ne stišava. Drvo na Trgu Republike izazvalo je opštu pometnju u javnosti. Veštačka jelka visoka 18 metara ukrašena belim lampicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni, plaćena je 83.000 evra, a ugovor je ponovo sklopljen sa firmom "Kip lajt", koja kao da ima "monopol" nad novogodišnjom rasvetom.

AFP, NEW YORK TIMES... SRPSKA JELKA OD 83.000 ATRAKCIJA U SVETU: O njoj pišu svi svetski mediji! (FOTO)

Za razliku od luksuza u Beogradu, ostatak Srbije nije prošao baš slavno. Pogotovo, ako imamo na umu da su poprilično skromni ukrasi, plaćeni papreno.

Zaječar je jedan od gradova koji je malo rasvete, platio iznad svake cene.

Na Tviteru se pojavila fotografija tamošnjih novogodišnjih ukrasa, kao i kopija ugovora, pogađate, sa firmom "Kip lajt", a cena za nekoliko led lampi i nešto što bi verovatno trebalo da je pingvin je - 30.000 evra.

Priznaćete, ne izgleda baš impresivno?

Sa druge strane, grad Jagodina krije od javnosti vlastita finansijska dokumenta, od budžeta i njegovog izvršenja, preko završnog računa, pa sve do podataka o finansijskim sredstvima koje svake godine dobija iz državne kase.

Grad Jagodina centru VOICE je odbio da dostavi podatke o budžetu, trošenju i prihodima i nakon reakcije Poverenika za informacije od javnog značaja, dostavili su samo zbirne podatke bez detalja o utrošcima, a iste informacije uskratila je i Uprava za trezor Ministarstva finansija.

Ono što je iz dostupnih podataka vidljivo jeste da se, od tih gradova obuhvaćenih analizom nenamenskih transfera od države, po visini tih sredstava izdvajaju Jagodina i Novi Pazar.

U Čačku, slična situacija. Predsednik Dveri, Boško Obradović ocenio je da je kupovina novogodišnje rasvete i jelke od 30.000 evra u Čačku "skandal".

On je rekao i da je tender za javnu nabavku bio "namešten" i da je to "samo kap u moru naprednjačkog kriminala i korupcije".

"Za ove pare moglo se uraditi mnogo toga u oblasti zdravstva ili školstva, pomoći poplavljenima ili poljoprivrednicima. Zašto su, dakle, ovolike pare bačene na rasvetu", rekao je Obradović u pisanoj izjavi za medije.

Ova beogradska jelka je skuplja od pompezne jelke na Trgu! RAZBESNEĆE VAS NJENA CENA, A TEK STANJE U KOME SE NALAZI! (FOTO)

On je izrazio uverenje da je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, kao i mnogi drugi gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji, samo dobio nalog iz beogradske centrale Srpske napredne stranke (SNS) šta treba da uradi - koju novogodišnju rasvetu treba da kupi, od koga i za koje pare.

Opozicione stranke u čačanskoj Skupštini, Dveri, Nova Srbija i grupa građana "Za napredniji Čačak", najavile su podnošenje krivične prijave protiv nadležnih u lokalnoj samoupravi zbog kupovine novogodišnje ulične rasvete i jelke novcem iz gradskog budežta, u ukupnom iznosu od sedam miliona dinara, od čega je jelka koštala 3,5 miliona dinara.

Što se tiče ukrasa i novogodišnje atmosfere, Čačak se ne može baš pohvaliti. Doduše, postavljena je skromna rasveta.

SKANDAL: Siniša Mali priznao da je novogodišnja jelka od prošle godine plaćena još više od ovogodišnje od 83.000 evra!

Očigledno su nadležni mislili da je dovoljno iskeširati velike pare za jelku, a za ostalo nije "prelilo".

Podsetimo, cela pompa, nastala kada je otkriveno da su beogradske vlasti od firme "Kip lajt" (Keep light) kupile verovatno najskuplju jelku na svetu od 83.000 evra i postavile je i pre završenog tendera, a ista firma se pojavila kao jedini ponuđač na tenderu za nabavku još novogodišnjih svetiljki, ovoga puta u vrednosti od 200.000 evra.

Ipak, neki gradovi su rešili da uštede pa su se odrekli dočeka. Pored Novog Pazara, i Vršac će ove godine umesto koncerta na trgu imati mnogo bolji način da potroši novac. Tradicionalni Novogodišnji karavan za najmlađe ove godine, osim dece iz vršačkih sela, obadovaće i sve gradske mališane, do sedam godina starosti, oduka je Lokalne samouprave.

Pogledajte bonus video:

ESPRESO ANKETA: Šta želite političarima za Novu godinu?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.