ISTOVARIĆEMO 100 MRTVAČKIH SANDUKA ISPRED GRADSKE UPRAVE! Rat pogrebnika u Beogradu, sukob na konferenciji! (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs

Borba PROTIV MONOPOLA

ISTOVARIĆEMO 100 MRTVAČKIH SANDUKA ISPRED GRADSKE UPRAVE! Rat pogrebnika u Beogradu, sukob na konferenciji! (VIDEO)

- Protestna kolona od preko 150 pogrebnih vozila biće organizovana beogradskim ulicama i proći će pored najznačajnijih gradskih institucija i Vlade Republike Srbije, najavljuju iz Udruženja privatnika u oblasti pogrebnih usluga...

Objavljeno: 17:48h

Beogradski pogrebnici su primorani da posle godinu dana od donošenja Zakona o komunalnim delatnostima od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizuju protestnu povorku pogrebnih vozila na beogradskim ulicama i izraze javni protest protiv beogradskih vlasti, koje i dalje u praksi sprovode monopol u oblasti pogrebnih usluga, tvrde oni.

Kako kažu, žrtve ovog monopola su građani Beograda, a posebno oni najsiromašniji među njima, jer zbog monopola beogradskog javnog preduzeća na pogrebne usluge sahrana u Beogradu košta skoro 3 prosečne zarade ili 5,5 prosečnih penzija, što predstavlja sramotno otimanje novca od građana, tvrde predstavnici Udruženja.

POMOZIMO DANIJELI DA SE IZLEČI I VRATI SVOJOJ PORODICI: Ova hrabra žena je MAMA osmogodišnje LENE, i BORI se sa KARCINOMOM

foto: Espreso.co.rs

Udruženje privatnika u oblasti pogrebnih usluga je sazvalo konferenciju za štampu na kojoj su naveli kako su gradske vlasti otišle i korak dalje, pa su mrtvozoračku službu Grada Beograda pretvorile u monopolski servis JKP „Pogrebne usluge“ dok je pored porodilišta u Gradskoj bolnici otvorena prodavnica pogrebne opreme, pa porodilje koje čekaju na porođaj ili su se porodile svakodnevno gledaju mrtvačke sanduke, urne i drugu pogrebnu opremu, tvrde predstavnici Udruženja.

foto: Espreso.co.rs

Dodatnu štetu trpi i Fond PIO i budžet Republike Srbije, što plaćaju svi poreski obveznici. Istovremeno sa favorizovanjem JKP za pogrebne usluge u Beogradu, čini se sve da privatnici koji imaju niže cene i kvalitetniju uslugu budu potisnuti sa tržišta, što je suprotno evropskim normama o zaštiti konkurencije u oblasti pogrebnih usluga i sadržini pregovaračkih poglavlja 8. i 28. sa Evropskom unijom, tvrde oni.

LEPA VEST ZA ZIMOGROŽLJIVE! Danas počinje zima, A EVO PO ČEMU ĆE BITI POSEBNA

Objašnjavaju da ne žele da preduzmu poslednji korak i organizuju protest, ali da će biti primorani ukoliko se ništa ne promeni. Dan održavanja protesta ne žele da saopšte kako se ne bi sprečio i najaviće ga dva sata pred održavanje.

foto: Espreso.co.rs

Protestna kolona od preko 150 pogrebnih vozila biće organizovana beogradskim ulicama i proći će pored najznačajnijih gradskih institucija i Vlade Republike Srbije. Takođe će biti organizovan i simboličan istovar stotinu mrtvačkih sanduka ispred Skupštine Grada Beograda koji će biti oblepljeni natpisaima "Beograđani ne žele monopol", "Zašto štitite korupciju"?, "Ne lešinarite nad Beograđanima"...

Udruženje privatnika u oblasti pogrebnih usluga zahtevaju ostavku gradskog sekretara za zdravlje dr Vere Dražić i gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Nine Jandrić.

Takođe, traže od gradonačelnika Beograda i Gradskog veća Grada Beograda da sa dužnosti smeni generalnog direktora JKP "Pogrebne usluge", Dragana Baltovskog koji je po nalazu Državne revizorske institucije i po više presuda Upravnog suda osuđen da je u nekoliko godina uzastupno sprovodio javne nabavke u ovom preduzeću bez ijednog raspisanog tendera, što predstavlja ozbiljno krivično delo, navode oni.

Kako kažu, pre dolaska g. Baltovskog na mesto direktora JKP "Pogrebne usluge", prosečni troškovi za sahranu na gradskim grobljima iznosili su 50-70 evra, a danas su oni na nivou između 500 i 550 evra.

Na kraju konferencije za štampu, za reč se javio i advokat JKP "Pogrebne usluge“, Beograd, koji je predstavnicima udruženja postavio nekoliko pitanja, aludirajući da oni nisu sasvim ozakonjena preduzeća. Nakon toga, usledio je sukob dve strane.

Pogledajte video:

Pogledajte bonus video:

Espreso na ručku protiv nezavisnosti Kosova

(J. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.