HRVAT KOJEG BI SVI SRBI TREBALO DA VOLE: On je za našu zemlju uradio nešto što JE MALO KO USPEO!
Foto: Youtube printscreen

nepoznati velikani

HRVAT KOJEG BI SVI SRBI TREBALO DA VOLE: On je za našu zemlju uradio nešto što JE MALO KO USPEO!

Zahvaljujući njemu, Pančevo je sačuvalo brojna kulturna blaga

Objavljeno: 21:37h

Malo ko zna za lik i delo Mihovila Tomandla, kojem grad Pančevo duguje mnoge kulturne zaostavšine.

On rođen je 1894. godine u Hrvatskoj. Njegovi roditelji su se preselili 1909. u Pančevo. Mihovil je završio gimnaziju u Zemunu, a školovanje nastavio u Beču i Zagrebu na studijima prava. Tamo je 1923. godine dobio titulu doktora pravnih nauka.

Nakon završetka fakulteta vratio se u Pančevo i radio u Okružnom i Osnovnom sudu, pa je potom počeo da se bavi advokatskim poslom. Ali, značajan je njegov trud da se mnoge dragocene knjige i predmeti sačuvaju u Pačevu.

Zaslugom Mihovila Tomandla, mnoge stvari su dospele u muzej. On je nakon drugog svetskog rata bio u Upravi narodnih dobara, gde su sa raznih strana dolazili mnogi predmeti. Sprečio je da ti predmeti odu negde bez traga, odnosno da se izgube jer ih je usmerio na pravu stranu, u muzej Pančeva.

Radio je i kao upravnik Pančevačke biblioteke, i Istorijskog arhiva, i tako mnogo doprineo kulturnom životu grada. Takođe je bio urednik nedeljnika "Pančevac" i novina "Narodna sloga" koje se čuvaju u gradskoj biblioteci u Pančevu.

Iako Hrvat po nacionalnosti, potpuno se srodio sa svojim voljenim Pančevom. Hrabro se borio za njega. Za vreme 1. svetskog rata bio je zarobljen u Aradu, kasnije na italijanskom ratištu, a u 2. svetskom ratu u logoru "Svilara" u Pančevu. Posle rata je svedočio o zločinima koje su nacisti počinili nad spomenicima kulture u Pančevu.

Napisao je više knjiga, a najznačajnija je Spomenica pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva od 1838. do 1938. godine" koje svedoči o pančevačkoj istoriji.

Preminuo je u gradu za koji je živeo i radio, u Pančevu, 1963. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Srbijadanas.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.