AKO ON DIŠE, MORAM I JA! Blagota i Darko su VATROGASCI HEROJI koji su spektakularno spasili dečaka iz bunara dubokog 15 metara! (FOTO)
Foto: ESPRESO.CO.RS

bravo!

AKO ON DIŠE, MORAM I JA! Blagota i Darko su VATROGASCI HEROJI koji su spektakularno spasili dečaka iz bunara dubokog 15 metara! (FOTO)

Blagota, vatrogasac pred penzijom je u spektakularnoj akciji spasavanja koju je izveo rame uz rame sa svojim kolegom Darko Mitićem spasio život 11-godišnjeg deteta

Objavljeno: 16:34h
Suzana Trajković

Svetog Nikolu, najveću srpsku slavu obeležio je jedan nesrećni slučaj, koja je samo zahvaljujući pravim herojima dobio ipak - srećan kraj.

Naime, u ataru sela Žitkovac kod Aleksinca jedno dete (11) je upalo u bunar. Nakon nekoliko sati drame dete su izbavili hrabri vatrogasci. U jamu duboku 15 metara ušao je hrabri vatrogasac pred penzijom Blagota Kažić (53).

Zahvaljujući njegovom kolegi Darku Mitiću koji mu je pomagao sa tla uspeli su da izbave dete iz bunara i prebace ga na sigurno.

Sve je počelo u četvrtak uveče, neposredno nakon što se Blagota javio na dežurstvo.

Drama u okolini Aleksinca – heroj spasao dete iz bunara dubokog 15 metara!

- Došao sam u smenu oko 20 časova, a u 22.30 dobili smo dojavu da je dete upalo u bunar. Reč je o starom i loše obezbeđenom bunaru. Jedina oznaka kojom su meštani znali da raspoznaju da je tu bunar su stare letve i plehovi nabacani okolo. Dete nije znalo da je bunar tamo i upalo je unutra - priča Blagota za Espreso i dodaje da je pravo sreće što je dete ostalo živo!

- Postojala je opasnost i da se bunar uruši, pa sam skoro sve od opreme ostavio na tlu, i spustio se samo mornarskim letvicama. Bunar je uzak, a ja nisam baš sitan čovek i sva dodatna oprema bi značila da mogu da zakačim neki kamen koji bi dete na dnu bunara, ne daj Bože pogodio u glavu!

- Spuštao sam se u mrkli mrak, i već sam otežano disao jer je dole koncentracija ugljendioksida velika. Moj kolega Darko bio je gore, i on držao letvice. Znao sam da moram da nastavim. Dečak je davao znake života. Pomislio sam "ako diše on, disaću i ja! Moram!" - kaže hrabri Blagota, i nastavlja priču o spektakularnoj akciji spasavanja koju je izveo rame uz rame sa svojim kolegom Darko Mitićem.

- Kad sam se spustio dole, prvo sam dete pitao šta ga boli, gde se udario. Potom sam mu, tako da ga ne povredim, vezao kanap oko stomaka. Darko i kolege su ga polako povlačili, a ja sam se uz letvice uspinjao pored njega i pridržavao ga. Bilo je strašno kad smo došli na pola bunara. Jedan kamen se odvalio i pogodio me u glavu. Ipak, uspeo sam da se zadržim i ne padnem. Smogao sam snage i nastavio da se penjem sa detetom. Tako smo uspeli da se izvučemo - priča vatrogasac.

foto: Espreso.co.rs / Blagota Kažić na jednom od zadataka

Iz bunara je vatrogasac Blagota izašao povređen, ali puna srca.

- Šta da vam kažem, srećan sam! Nažalost, nije ovo prva ovakva intervencija, a izvlačio sam i mrtve. Srećan sam što je dete živo. Zvao sam da se raspitam za njegovo stanje, kažu da je imao potres mozga, prelom ključne kosti i otekao mu je stomak verovatno od povreda. Bitno je da je živ! - kaže ovaj skromni čovek za naš portal.

Blagota danas iza sebe, u 53. godini života i posle 32 godine staža u poslu vatrogasca ima iza sebe 2.400 intervencija. Iako je u karijeri imao mnogo teških momenata, kako kaže, svoj posao voli upravo zbog ovakvih priča sa srećnim krajem!

Inače, neograđeni bunar jutros je, nakon ove nesreće o kojoj priča cela Srbija, ograđen. Nadležni su se dozvali pameti, i nakon nesreće koju je doživelo ove dete sprečili i one buduće.

Bonus video:

VELIKA AKCIJA SRPSKE POLICIJE! PALA KRIMINALNA GRUPA: Oprali više od pola milijarde dinara!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.