NIKADA OTVOREN, A SVEČANO OTVOREN! Most Bratoljub zvrji prazan, BiH i Srbija ne mogu da se dogovore! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

nazire li se kraj?

NIKADA OTVOREN, A SVEČANO OTVOREN! Most Bratoljub zvrji prazan, BiH i Srbija ne mogu da se dogovore! (FOTO)

Most koji spaja Bratunac i Ljuboviju se zove Bratoljub što u prevodu znači ljubav između Republike Srpske i Ljubovije...

Objavljeno:

Drinu je pre više od pola godine premostio Bratoljub. Na taj način, spojio je Ljuboviju i Bratunac, ali ni do današnjeg dana nije pušten u promet.

Iako je dugo očekivani most gotov, izgleda da se preko njega još dugo neće moći. Prema poslednjim informacijama, u RS i Savetu ministara BiH nisu još završili poslove oko mosta, iako i jedni i drugi kažu da jesu.

MALI OSTROG U SRBIJI PORED DRINE! Crkva u steni krije mnoge tajne, A OSVETLJAVA JE 120 KANDILA (FOTO)

foto: Filip Plavčić

Sam projekat je vredan oko 13 miliona evra.

foto: Beta

Srbija je finansirala most i pristupnu saobraćajnicu na teritoriji Srbije, a Federeacija BiH i Republika Srpska zajednički granični prelaz i saobraćajnice na teritoriji BiH. Vrednost projekta na strani Srbije je 660 miliona dinara.

UŠLI SMO U TAJNI GRAD KARAĐORĐEVIĆA NA OBALI DRINE: Za lavirint od kilometar pod zemljom do skora niko nije znao! (FOTO)

foto: Filip Plavčić

Kako je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, Zorana Mihajlović rekla most se zove "Bratoljub" što zapravo znači ljubav između Republike Srpske i Ljubovije. Ona je izjavila za agencije da nijedan infrastrukturni projekat ne bi smeo da bude ping-pong loptica u političkim odnosima izmedju dve zemlje.

Ona je novinarima rekla da je iznenađena izjavom ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da BIH godinu dana čeka da Srbija formira komsiju koja će da razgovara s komisijom BiH o kategorizaciji graničnog prelaza na Drini. "Srbija je inicirala, finansirala i završila izgradnju mosta. Da li mislite da Srbija ima interes da ne usvoji neki dokument bez koga most ne bi mogao da se koristi?", pitala je ministarka i dodala da je most potreban građanima obe zemlje, bez obzira na veru.

foto: Beta

Građani su bili ti, koji su mostu dali ime, ali na višem nivou, ljubav očigledno ne cveta.

foto: Filip Plavčić

Kako je zamenik predsedavajućeg Saveta ministra BiH, Mirko Šarović rekao, problem je nastao oko rešavanja imovinskih odnosa.

foto: Filip Plavčić

Sa druge strane, iz Vlade RS, tvrde da je sve zapelo u Savetu ministara BiH.

- To je zastalo u Savetu ministara. Uprava za indirektno oporezivanje još nije dobila saglasnost, iako saglasnost postoji i u Pravobranilaštvu RS i BiH, čeka se saglasnost za potpisivanje Saveta ministara kako bi Ministarsvo saobraćaja i veza i UIO potpisali sporazum o pravu građenja, bez naknade na period dok postoji potreba za zajedničkim graničnim prelazom - izjavio je za medije, Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

I oko ratifikacije sporazuma o graničnom prelazu dve države još nema saglasnosti. U Srbiji kažu da se čeka da BiH završi započeto.

foto: Filip Plavčić

Podsećamo, radovi su počeli 20. oktobra 2015. godine, a rok za završetak radova na celom projektu bio je 19. septembar 2017. godine. Sam most će biti dug 227 metara i imaće biciklističku i pešačku stazu.

Taj most će za privrednika iz RS biti najkraća veza sa Koridoriom 11 i Lukom Bar. Most će imati ukupno osam stubova, od čega četiri u reci i po dva na svakoj obali.

Kazna za ilegalni prelaz biće naplaćivana 300 maraka.

Bonus video:

(J. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.