GRIP STIGAO U SRBIJU! Prvi pacijenti registrovani su u ovom srpskom gradu, kreće širenje bolesti!
Foto: Pixabay

spremite se

GRIP STIGAO U SRBIJU! Prvi pacijenti registrovani su u ovom srpskom gradu, kreće širenje bolesti!

Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, kaže da bi trebalo da se vakcinišu osobe koje spadaju u ugrožene kategorije - deca, stariji od 65 godina i hronični bolesnici

Objavljeno:

Virus gripa tipa B je stigao u Srbiju, a očekuju se uskoro i sojevi virusa H1N1 i H3N2, piše Alo!

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" potvrdili su ovu priču i rekli da su tri osobe iz Beograda već obolele.

- U brisevima iz njihovih noseva i ždrela u Nacionalnoj referntnoj laboratoriji za influencu Instituta za vakcine i serume "Torlak" potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa B. Ujedno, ovo su i prvi slučajevi gripa na teritoriji Srbije - navode u toj instituciji.

U "Batutu" ističu da su oboleli od simptoma imali povišenu temperaturu, kašalj, glavobolju i bolove u mišićima i podsećaju da je najbolja zaštita vakcinacija protiv gripa.

Oni su pozvali stanovništvo da se vakciniše kako bi se sprečile komplikacije te bolesti.

Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, navodi za “Alo!” da bi trebalo da se vakcinišu osobe koje spadaju u ugrožene kategorije - deca, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, kako bi se sprečile komplikacije bolesti, a naročito upale pluća.

- Sveke godine zarazi se do 10 odsto stanovništva, ali mnogi imaju atipičan oblik gripa koji liči na blagu prehladu, te nisu svesni da su ga dobili. Sa druge strane, kod visokorizičnih građana grip može da ima dramatičniju kliničku sliku. U periodima epidemije beleži se povećan broj umrlih od hroničnih bolesti - kardiovaskularnih, dijabetesa zbog njihovog oslabljenog imuniteta koji nije mogao da se izbori i sa gripom. Obično su u pitanju starije osobe. Najčešće i najozbiljnije komplikacije su upale pluća. Mogu da budu i bakterijske - navodi prof. dr Radovanović.

On kaže i da vakcina protiv gripa nije uspešna 99 odsto, kao one koje se daju protiv drugih bolesti, ali je delotvorna.

- Ako se desi da dobijete grip, ostanite kod kuće. Nemojte da idete prevozom na posao i kolektiove kako ne biste zarazili ostale ljude. Kijajte i kašljite u papirne maramice, a potom ih odmah bacite ili ako ih nemate pri ruci - sebi u rukav. Sa druge strane, zaštita od gripa jako je važna! Svi misle, pa se tako i pređu, da se virus prenosi samo vazduhom! To nije tačno. Može da se dobije preko ruku, dodirom, te je jako važno provetravanje prostorija i dobro pranje ruku - navodi on za Alo.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.