DECA MASOVNO RAĐAJU DECU! U ovom srpskom gradu porodilo se više od 20 MALOLETNIH TRUDNICA!
Foto: Pixabay

deca rađaju decu

DECA MASOVNO RAĐAJU DECU! U ovom srpskom gradu porodilo se više od 20 MALOLETNIH TRUDNICA!

U jednom srpskom gradu: Čak 21 maloletnica za proteklih 12 meseci postala je majka...

Objavljeno:

Loša informisanost adolescenata jedan je od glavnih razloga velikog broja maloletničkih trudnoća, ocenio je danas načelnik Službe za zaštitu žene zrenjaninskog Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” Dragan Ilić i dodao da je ove godine u Zrenjaninu zabeležen porođaj 21 devojčice mlađe od 18 godina.

Šta se dešava vašem organizmu 20 minuta nakon što UGASITE CIGARETU? (FOTO) (GIF)

Prema broju maloletničkih trudnoća, Srbija je među prvima u Evropi, a po nezvaničnoj proceni broj maloletničkih trudnoća u Srbiji kreće se oko 20 na 1.000 maloletnica u toku jedne kalendarske godine.

Ilić je kazao da maloletnička trudnoća spada u visokorizične trudnoće i predstavlja veliki psihofizički stres za nezreli organizam, kao i da se oko 90 odsto maloletničkih trudnoća završi namernim abortusom, dok 10 odsto želi da zadrži trudnoću.

foto: Giphy

- Glavni razlog verovatno leži u lošoj informisanosti adolescenata o reproduktivnom zdravlju i prevenciji seksualno transmisivnih bolesti. Izloženi su ogromnom nekritičnom pritisku medija, interneta, društvenih mreža, TV, novina u kojima se sve više neguje kult fizičke lepote i seksualnosti, ali se vrlo malo pažnje posvećuje prevenciji i očuvanju reproduktivnog zdravlja - rekao je on.

Ilić je rekao da rešenja za taj problem mora biti sistemsko.

foto: Promo

OVO SVAKI MUŠKARAC MORA DA ZNA: Jedno piše, a drugo misli – pravo značenje ženskih SMS poruka! (FOTO) (GIF)

- Na prvom mestu je porodica kao osnovna ćelija društva, razgovor sa decom od najranijih dana o seksualnosti na način koje dete može da razume. Obrazovanje je možda i najznačajnija karika u lancu, uvođenje seksualnog vaspitanja u niže razrede osnovne škole - naveo je Ilić.

Ilić je rekao

potrebno je uključiti masovna sredstva javne komunikacije u sistem očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja, ali i organizovati savetovališta za mlade pri domovima zdravlja, koje postoji u Zrenjanin.

(Espreso.co.rs / Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.