SLAVARENJE DO POSLEDNJEG DAHA! Kako da stigneš do sarme na Svetog Nikolu i ostaneš živ? (FOTO) (GIF)
Foto: giphy

IZAZOV ZA NAJHRABRIJE

SLAVARENJE DO POSLEDNJEG DAHA! Kako da stigneš do sarme na Svetog Nikolu i ostaneš živ? (FOTO) (GIF)

Morate ozbiljno da se spremite, pogotovo svoj digestivni trakt, kako bi odgovorili kriterijumima domaćina

Objavljeno:

Nikoljdan ili Sveti Nikola, najmasovnija srpska porodična slava i dan kad se nalaže da se ne pere veš, čisti kuća niti bilo kakva radnja tog tipa. Neko slavi posnu, neko mrsnu, mišljenja su uglavnom podeljena, stoga me nemojte osuđivati što sam u naslovu stavio "stizanje do sarme" umesto "kako da stignete do oslić fileta".

POLA SRBA OVO NE ZNA, A STIŽE SVETI NIKOLA! Pre nego sednete za slavsku trpezu OVO NIKAKO ne smete zaboraviti da uradite!

foto: Filip Plavčić

Kao što pravila nalažu, uđeš u kuću, čestitaš domaćinu, posle čega se poslužiš žitom i dobiješ piće dok zadovoljno čekaš gozbu.

foto: Nebojša Mandić

Ipak, prizor na stolu nemoj da te zavara. Ukoliko ne pratiš sledeće savete, nećeš moći da ispratiš tempo.

1. Ne žderi meze!

Svima su primamljive te pršute, šunke, kačkavalji koje sretneš samo na slavama jer, eto, sirotinja si, skup taj edamer!

Ali, ne daj se prevariti! Samo par komada, pa i ako bališ nad tanjirom, stani! (Poučen ličnim iskustvom, u profesionalnom ždranju). Piće po želji, ali jedno.

2. Pita nije jedino na stolu!

Jeste da spada u meze, ali je odvajam zbog one fenomenalne s prazilukom i pečurkama, kada je posna u pitanju, ili ona masna s mesom... A kupus, spanać, krompir? Ludnica! Dodaj koje pivo da smiri nerve.

foto: Filip Plavčić

E sad, tu takođe ne više od dva parčeta. Opet, ne trpaj! Možeš da je napraviš svakog dana, ali pošto te mrzi znaš da nećeš, sledećeg dana ćeš od tuge da odeš u "Trpković" i uzmeš jedan sa šunkom i kačkavaljem.

3. Jedi čorbu, pravi se da si zdrav!

Kad je sve ono prethodno lepo leglo, a alkohol te odavno uhvatio, uzmi čorbu, to je zdravo! (Zdravooooooooooooo!)

Ne odbijaj, pogotovo ako je riblja, jer tu nema promašaja, a ionako ćeš ispasti kaobajagi zdrav, pa možeš da polemišeš o tome kako nije dobro otvarati frižider noću, iako si prvi koji to radi, smeškaj se u nadi da te neće niko provaliti.

4. Drži se, još samo malo!

Ako si uspeo da prođeš čorbu/supu, i da ti pritom glava ne upadne u tanjir posle petog piva, znači da je red na jedno od dva glavna jela - sarma!

Pomeni Čićvua, nateraj ostale na političku polemiku i usred toga mazni onu najslađu.

foto: profimedia

Potajno znaš se svemu bliži kraj. Stomak ti plače i moli da ne stavljaš više ništa u njega jer doživljava ozbiljnu krizu, ali sarma miriše i jednostavno ne možeš da odoliš!

Ako voliš gicu, za njeno dobro pojedi samo jednu, neće pobeći, baba ti svakako pravi još minimum 10 lonaca do marta meseca!

5. Stiže sepra!!!

Izdržao si, bravo care! Muti ti se sve, tiho podriguješ i moliš se da neće biti "neželjenih efekata na slavsko sredstvo, posavetujte se sa svojim stomakom" dok u glavi mali glas vrišti: "Stavi i nutelu, stoko debela!"

Praviš se "na šmekera", kreće rečenica: "Uzmi sine, to je sve krtina!" Smeškaš se, uzimaš prvo parče, ali si uspeo!

Nastavljaš s hrono ishranom, ovali se smenjuju... Gica prasica je savladana, nokaut je u petoj rundi, a pivo po želji, pošto si prešao igricu!

6. Greška!

Ono što si upravo shvatio je sledeće - sedam sati je uveče, a ti imaš još jednu slavu kod kuma, koji će te u najmanju ruku naterati da sve to ponoviš!

Srećna slava domaćini! Gosti, ne zaboravite da ucirkani ne sedate za volan, a kamoli prejedeni!

(Andrija Bulatović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.