Ministar Šarčević POHVALIO OBRAZOVNI PROGRAM OSUĐENIKA
Foto: Vlada Srbije

obrazovanje za sve!

Ministar Šarčević POHVALIO OBRAZOVNI PROGRAM OSUĐENIKA

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas KPZ Požarevac - Zabela u kome se realizuju programi osnovnog i srednjeg obrazovanja osuđenika

Objavljeno: 12.12.2017. 14:03h

Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdalo je tim povodom saopštenje u kome se navodi:

 

Nakon obilaska učionica i radionica, ministar Šarčević je istakao da je nastava dobro organizovana i da mu je drago što je interesovanje osuđenika za obrazovanje i stručne obuke iz godine u godinu veće.

 

foto: Vlada Srbije

 

Ovi mladi ljudi se školuju za ono što je privredi potrebno i što će im omogućiti da kada izađu odavde imaju jedan potpuno drugačiji život, ne samo da se zaposle, već i da započnu sopstveni posao, naglasio je ministar.

 

Šarčević je dodao da je sledeći korak unapređenje srednjeg obrazovanja i uvođenja novih profila, uključujući i IT.


Milan Stevović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, rekao je da je još 2006. godine u KPZ Sremska Mitrovica počela sa radom osnovna škola za osuđena lica.

 

foto: Vlada Srbije

 

Obrazovanjem se ispunjava najvažniji zadatak u sistemu izvršenja krivičnih sakcija, a to je smanjenje stope recidivizma. Osim osnovnog obrazovanja, osuđenici završavaju i srednje i prolaze obuke za deficitarna zanimanja, za varioce, bravare, stolare, zatim za rad u sito štampi, rekao je Stevović.

 

On je posebno naglasio da ni na jednoj stečenoj diplomi ili sertifikatu ne stoji bilo kakva oznaka koja bi ukazivala da je stečena tokom izdržavanja kazne, čime se olakšava bivšim osuđenicima da nađu posao, ali izbegava društvena stigmatizacija.

 

foto: Vlada Srbije


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Ministarstvom pravde- Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, sprovodi programe osnovnog i srednjeg obrazovanja štićenika u kazneno popravnim zavodima i vaspitno-popravnim domovima.


Od školske 2015-16. godine program Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih sprovodi se u kazneno-popravnim zavodima u Požarevcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, kao i vaspitno-popravnim domovima za maloletna lica u Kruševcu i Valjevu. Za dve godine osnovno obrazovanje odraslih završilo je 736 štićenika.

 

foto: Vlada Srbije

U pomenutim zavodima realizuju se srednje obrazovanje (vanredno obrazovanje, kvalifikacija i prekvalifikacija) i stručne obuke. Protekle dve godine stručnu obuku završilo je 268 polaznika i to sa vrlo dobrim uspehom, sa prosečnom ocenom 4,28. Ove školske godine privode se kraju obuke sa 147 polaznika, što je do sada najveći broj polaznika. Osuđenici se obučavaju za pekare, zavarivače, stolare i štampanje sito štampom.

 

(Espreso.rs / Vlada Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media