SRBIJU JE PREPLAVIO NEISPRAVAN MED! Otvarajte oči kad ga kupujete!
Foto: Pixabay.com

pokušaj prevare?

SRBIJU JE PREPLAVIO NEISPRAVAN MED! Otvarajte oči kad ga kupujete!

SPOS je shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, zatražio sve podatke o ovom slučaju od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede radi javnog objavljivanja tih podataka, i dobio ih

Objavljeno:

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je došao do saznanja koja su uslovila postavljanje sumnje da se konditorima pokušava da isporuči neispravan med za izradu konditorskih proizvoda.

SPOS je sumnju preneo ministru poljoprivrede koji je odmah poslao inspekciju na teren i kako kažu, utvrđeno je da je firma AZA d.o.o. iz Starih Ledinaca pokušala da isporuči kompaniji Bambi neispravan med, u kome je, između ostalog, nađeno neverovatnih čak 17,3% maltoze, što se nikada i ni na koji način ne može naći u prirodnom medu, dok je sadržaj glukoze i fruktoze bio poremećen i nesvojstven medu.

SPOS je shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, zatražio sve podatke o ovom slučaju od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede radi javnog objavljivanja tih podataka, i dobio ih.

NEVEROVATAN HOROR U NOVOM SADU: Žena inficirana VIRUSOM HIV posle transfuzije krvi!

Naime, po prijavi SPOS-a inspekcija je sačekala isporuku meda firme AZA doo iz Starih Ledinaca koncernu Bambi u Požarevcu, i kontrola je obavljena 2. i 3. oktobra 2017. godine. Med je uzorkovan, a inspektor je zabranio promet 9.024 kg meda iz te isporuke, do pristizanja rezultata analize.

Analiza meda je urađena u SP Laboratoriji AD Bečej.

foto: Pixabay.com

Sadržaj glukoze je iznosio 32,6 grama, a fruktoze 18,6 grama, što je ukupno svega 51,2 g na 100 g meda, umesto minimalnih 60 g shodno Pravilniku.

Interesantno je da je u medu nađena maltoza u količini od 17,3 grama na 100 g meda, što se nikada i ni na koji način ne može naći u prirodnom medu, obično se kreće oko 1,5 g., piše na sajtu SPOS-a gde takođe stoji:

- Aktivnost dijastaze je bila svega 5,97, a minimum je 8 po Pravilniku.

Nakon pristizanja rezultata analize, inspektor 18. oktobra 2017. godine donosi rešenje i nalaže vraćanje kontigenta meda dobavljaču, firmi AZA doo Stari Ledinci.

AZA doo Stari Ledinci, shodno dokumentima dostavljenim SPOS-u od strane Uprave za veterinu, donosi „Informaciju o povlačenju proizvoda“, tj. meda lota 166, sa napomenom „Lot 166 biće vraćen u AZA d.o.o. i odlučiće se dalje“.

foto: Pixabay.com

Direktor proizvodnje AZA d.o.o. 8. novembra 2017. godine u „Izveštaju o neusaglašenosti“ piše, između ostalog, sledeće: „Cvetni med Lot 166 koji je vraćen u AZA doo biće korišćen za proizvodnju rakije od med“.

Da će taj med koristiti za pečenje rakije – medovače, vlasnik firme AZA d.o.o. izjavio je veterinarskom inspektoru i prilikom vanredne inspekcijske kontrole 7. novembra 2017. godine.

Prenosimo vam saopštenje SPOS-a u celosti:

- Javnost zanima šta se dalje dogodilo sa tim vraćenim medom i tražimo od firme AZA, u interesu javnosti, da se javno izjasni šta je učinjeno sa medom, da li je zaista iskorišćen za proizvodnju rakije medovače. Jer, mi smo mislili da se rakija medovača proizvodi od pčelinjeg meda, a pošto mi u SPOS-u, kao i mnogi stručnjaci za med koje smo konsultovali, nismo nikada čuli da se u pčelinjem medu može naći 17,3% maltoze, onda postoji više nego osnovana sumnja da se ovde ne radi samo o neispravnom medu, već o medu u koji je dodata maltoza, jer je pčele sigurno nisu mogle uneti u med u toj ogromnoj količini. Posebno zabrinjava zapisnik inspektora od 7. novembra 2017. godine u kome inspektor donosi rešenje da firma AZA d.o.o. dostavi inspektoru dokaz o utrošku meda za proizvodnju rakije (isti inspektor 17. novembra donosi Službenu belešku da je lično prisustvovao prebacivanju tog meda u objekat za proizvodnju rakije)!

foto: Pixabay.com

U tom zapisniku je veterinarski inspektor napisao da se telefonski konsultovao sa poljoprivrednom inspektorkom Ivankom Popov (ako smo dobro pročitali rukopis) i da je ona dozvolila preradu tog meda na taj način. Jer, pretvaranje pčelinjeg meda u rakiju ne bi bilo sporno čak i ako ima poremećen nivo dijastaze na primer, ali itekako se pitamo i pitamo celu srpsku javnost, može li se zakonski praviti rakija od nečega što očito ne može biti med? Koliko je nama poznato, proizvodnja rakije od glukozno fruktoznog sirupa je zabranjena? Ako nije, neka nas neko ispravi, ali mi ne vidimo razliku između dodavanja šećera od šećerne repe ili sirupa od kukuruza kljuku od kog će se peći rakija. Jer, sama firma AZA d.o.o. u svojim gore navedenim dokumentima navodi sledeće: „Takođe se Medenko više neće držati u buradima u kojima se isporučuje med za Bambi, da ne bi došlo do zamena ambalaže“, kao i „Takođe će se skladištiti u drugi deo magacina, da ne bi dolazio u kontakt sa gotovom robom za Bambi“.

Logički pretpostavljamo da to znači da je firma AZA d.o.o. zaključila da je došlo do zamene ambalaže prilikom isporuke meda za Bambi i teške greške u sprovođenju HACCP-a? Voleli bismo da dobijemo izjašnjenje firme AZA d.o.o. po tom pitanju, te potvrdu ili demantovanje naše logične pretpostavke i kompletno objašnjenje šta se desilo sa tim medom i da li je zaista pretvoren u rakiju medovaču kako su izjavili inspekciji. Jer ako je tako, kako je onda taj med koji u sebi sadrži glukozno-fruktozni sirup (što Medenko jeste, kao proizvod od meda i glukozno-fruktoznog sirupa), mogao da se koristi za pečenje rakije MEDOVAČE, kad nije čist pčelinji med, već sadrži ogroman procenat glukozno-fruktoznog sirupa?

foto: Pixabay.com

- Obratićemo se i Ministarstvu poljoprivrede sa ovim pitanjima, jer ako smo u pravu, i ako rakija medovača ne može da se pravi i od glukozno-fruktoznog sirupa, već VALJDA isključivo od meda, onda bi nadležni inspektor koji je dozvolio takvu preradu morao da odgovara za ozakonjenje pravljenja lažno deklarisanog proizvoda – medovače, od nečega što NIJE čist med po priznanju same firme AZA d.o.o.

Žao nam je što je koncern Bambi bez sopstvene krivice uvučen u ovu aferu, ali nadamo se da će im ovo iskustvo pomoći da još kvalitetnije kontrolišu kvalitet meda koji im dobavljači isporučuju, a preporučujemo im da u ugovoru sa dobavljačima stave visoke kaznene klauzule kako bi time iz glave dobavljača izbili ma i pomisao da im isporuče neispravan med. SPOS i Bambiju i svim drugim konditorima stoji na raspolaganju za sve dalje konsultacije da se slične stvari ne ponavljaju. Konditorima se zahvaljujemo što koriste med u svojim proizvodima na radost potrošača, i pozivamo ih da i dalje šire lepezu proizvoda sa medom kao sastojkom.

foto: Pixabay.com

SPOS se najsrdačnije zahvaljuje ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na velikoj želji da se Srbija konačno reši neispravnog meda, kao i na brzom reagovanju i slanju inspekcije na teren u ovom konkretnom slučaju. Drago nam je što je konačno za ministra postavljen čovek koji maksimalno odgovorno radi svoj posao, i pravi revolucionarne pomake u borbi protiv neispravnog meda na tržištu, o čemu će tek biti reči narednih dana.

Dokaze za sve gore navedene tvrdnje možete sami potražiti u kompletnoj dokumentaciji koju nam je dostavila Uprava za veterinu (OVDE), i iz koje smo mi samo prepisali sve gore navedene tvrdnje. Klikom na reč OVDE preuzećete PDF dokument sa svom navedenom dokumentacijom.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.