RUSKI RULET S VIRUSOM HIV: I dalje se na zna kako je Vojvođanka zaražena, u Institutu se niko ne javlja u pola 3?!
Foto: Pixabay.com

skandal!

RUSKI RULET S VIRUSOM HIV: I dalje se na zna kako je Vojvođanka zaražena, u Institutu se niko ne javlja u pola 3?!

Ovakva vest skandal je ogromnih razmera, a tim tragom krenuli smo za dodatnim informacijama

Objavljeno: 16:49h

Kao bomba danas je odjeknula vest da je jedna žena sa područja Južnobačkog okruga ove godine zaražena HIV-om pošto je prošla kroz proces transfuzije krvi.

NEVEROVATAN HOROR U NOVOM SADU: Žena inficirana VIRUSOM HIV posle transfuzije krvi!

Kako se navodi, poslednji put ovakav slučaj na teritoriji Vojvodine zabeležen je 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Pokrajini.

Takođe, portal 021 naveo je da je do infekcije je došlo kada je pacijentkinja primila krv "dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa".

Ovakva vest skandal je ogromnih razmera, a tim tragom krenuli smo za dodatnim informacijama.

Ovim povodom najpre smo, da bismo se utvrdili u verodostojnost informacija, pozvali autora teksta, koji nam je rekao da su podaci zvanični, kao i da su oni dostavljeni iz kabineta direktora.

Potvrdu o ovom slučaju, ali i dodatna pitanja koja smo imali pokušali smo da postavimo Institutu za javno zdravlje Vojvodine. U kabinetu direktora Vladimira Petrovića, epidemiologa, na naše pozive nije odgovarao niko, kao ni u kabinetu sekretara.

foto: Pixabay.com

Nakon što smo, kao poslednju slamku, pozvali centralu, rečeno nam je da ni jednu informaciju vezanu za ovaj slučaj ne možemo dobiti danas, jer je njihovo radno vreme do pola tri?!

Inače, na sajtu Instituta za transfuiziju krvi Srbije taksativno je navedeno mogućnost prenosa infekcija (i to bolesti hepatitis B, hepatitis C, SIDA, sifilis) postoji.

- Naši propisi obavezuju da se krv svakog davaoca obavezno testira svaki put kada da krv na najznačajnije uzroke bolesti (virus hepatitisa B, virus hepatitisa C, virus sindroma stečenog nedostatka imuniteta i uzročnika sifilisa).

- Iako se koriste najsavremeniji testovi i tehnologije testiranja, na žalost, može da se dogodi da se i ovakvom tehnologijom ne otkrije svaki davalac krvi koji ima infekciju - piše na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije.

foto: nbti.org.rs

Ipak, kako je jedan od uglednih epidemiologa, koji ovog puta nije želeo da se njegovo ime pominje u javnosti, objasnio za Espreso, ukoliko je informacija tačna, onda je došlo do velikog javašluka.

Epidemiolog Branislav Tiodorović za Espreso kaže da je ovaj slučaj skandalozan i nezapamćen.

- Moguće je da se ovako nešto dogodi, ali su šanse male. Verovatno dugogodišnji davalac krvi u kartici nije naveo da je imao rizičnu situaciju, a ako je došlo do perioda "prozora" kad se virus na testiranjima ne pokazuje, došlo je do ovakve situacije. Mi smo u zemlji koja je po tom pitanju sigurna. Pitanje je da li je ovo stručni ili etički propust. Ipak jedino što je dobro je što je verovatno cela jedinica krvi iskorišćena, pa pretnje od dalje zaraze više nema - kaže epidemiolog.

Poslednji slučaj koji je na ovaj način uzdrmao javnost dogodio se 2004. godine kada je Ministarstvo zdravlja saopštilo da je operisano dete zaraženo HIV-om, verovatno preko krvi dobrovoljnog davaoca.

(S. T. )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.