ČUVAJTE SE OVOG LUDOG VREMENA! Doživećemo pravi temperaturni ŠOK
Foto: Fonet Fonetap

oprez

ČUVAJTE SE OVOG LUDOG VREMENA! Doživećemo pravi temperaturni ŠOK

Meteorolozi upozoravaju da ćemo danas imati mraz, a u utorak čak 17 stepeni u plusu

Objavljeno: 20:21h

Od danas pa do srede doživećemo pravi temperaturni šok - čak 20 stepeni razlike! Svi bi trebalo da budemo oprezni, a posebno hronični bolesnici - kardiovaskularni i oboleli od astme. Lekari preporučuju oprez.

Kao što znate, juče nam je već stigao posle kiše sneg i drastičan pad temeprature - sa devet stepeni na nulu, a već danas nam je osvanuo vedar dan! Kako objašnjava Đorđe Đurić, meteorolog, jutro je hladno, mraz, a temperatura je ponegde i ispod nule. Na krajnjem istoku, dodaje on, i dalje pada sneg.

- Tokom dana će biti sunčano, ali prohladno. Temperatura će biti od jedan do četiri stepena Celzijusovih. Večeras će se pojačati južni vetar, koji će nastaviti da duva i tokom noći. U noći između nedelje i ponedeljka stiže novo naoblačenje sa slabim padavinama. Biće šaroliko, od svega pomalo - kiša, susnežica i sneg. Istovremeno, pristizaće topliji vazduh u naše krajeve, koji će na kraju susnežicu i sneg pretvoriti u kišu i doneti pravi temepraturni šok - navodi Đorđe Đurić, meteorolog.

foto: Filip Plavčić

Prema njegovim rečima, u ponedeljak i utorak biće osetno toplije.

- Ponedeljak ćemo imati od šest do 12 stepeni, dok u utorak živa nastavlja da raste. Biće od 11 do 17 stepeni. Dakle, za tri dana oko 20 stepeni razlike! U utorak će se zadržati sunčano. Oba dana će duvati jak, južni vetar s olujnim udarima u planinskim predelima. U sredu nas očekuje novo naoblačenje sa kišom sa severa prema jugu. Neće biti snega u nižim predelima. Temperatura će biti od pet na severozapadu do 15 na jugioistoku Srbije. Snega će biti samo na planinama. Nakon toga četvrtak će biti suv do uveče, kada će početi da pada kiša. Imaćemo red kiše pa red sunca.

Prim. dr Ivica Zdravković, lekar opšte medicine, upozorava za “Alo!” da će vremenske (ne)prilike uticati na sve ljude - i hronične bolesnike i zdrave osobe.

- Temperaturne promene doneće promene i atmosferskog pritiska a to će uticati na obolele od visokog krvnog pritiska, angine pektoris, ali i na one koji imaju astmu ili opstruktivnu bolest pluća. Bitno je da svi oni uzimaju propisanu terapiju, nikako da sami odlučuju o lekovima, a ako osete pogoršanje svog stanja, da se jave lekarima. Takođe, kolebanje vremena ugroziće i sve one koji će u utorak, na 17 stepeni, da se skinu u majice. Rizikovaće da dobiju virusnu infekciju disajnih organa. Meteoropate mogu da dobiju glavobolju. Ljudi koji imaju stare povrede kostiju mogu da osete bolove u tim predelima - naveo je naš sagovornik.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.