Martin (17) je NAJBOLJI MLADI FOTOGRAF SVETA! Prvo je fotkao mobilnim, a kad je slučajno uslikao svog brata SVE SE PROMENILO (VIDEO)
Foto: Natalija Atanacković

PAMETNA SRBIJA

Martin (17) je NAJBOLJI MLADI FOTOGRAF SVETA! Prvo je fotkao mobilnim, a kad je slučajno uslikao svog brata SVE SE PROMENILO (VIDEO)

Martinov neverovatan talenat, potvrdila je titula najboljeg mladog fotografa na svetu, nakon čega su nastavile da se nižu brojne druge nagrade

Objavljeno: 09:33h
Bojana Kontić

Martin Stamenković, talentovani i perspektivni sedamnaestogodišnji fotograf iz Čačka, pre godinu dana postigao je neverovatan uspeh, kada je na Svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu osvojio zlatnu medalju u konkurenciji mladih fotografa do 22 godine. Martinov neverovatan talenat, potvrdila je titula najboljeg mladog fotografa na svetu, nakon čega su nastavile da se nižu brojne druge nagrade.

foto: Natalija Atanacković

Osim prestižnog priznanja u Luksemburgu, Martin je osvojio i dve bronzane medalje na republičkom takmičenju, na kome nije postojalo starosno ograničenje. Ova nagrada mu je posebno draga, jer kako kaže, velika je čast parirati mnogo starijim i iskusnijim fotografima. Tu je takođe i prva nagrada za najbolju kolekciju na državnom takmičenju, kao i brojni "prolazi" na raznim takmičenjima, pa su tako Martinove fotografije bile izložene u nekoliko evropskih država.

foto: Natalija Atanacković

U Espreso intervjuu, Martin je govorio o nagradama koje je osvojio, inspiraciji za neverovatne fotografije, životu mladih umetnika u Srbiji, kao i ciljevima i planovima za budućnost.

Ceo intervju pogledajte u videu:

Dobili ste nagradu za najboljeg mladog fotografa na svetu na prošlogodišnjem takmičenju u Luksemburgu. Kakva su vam iskustva i sećanja na taj dan?

- Bilo je jako zanimljivo i euforično jer sam obaveštenje za nagradu video desetak dana nakon što su rezultati izašli i totalno sam zaboravio da sam tu fotografiju uopšte slao. Posle se sve dešavalo jako brzo i nepredvidivo, krenuli su mediji, onda je krenula i veća pažnja i ubrzo zatim i odlazak u Luksemburg. To putovanje je bilo jako zanimljivo, jer smo išli na neko mesto gde nije trebalo da idemo, pa smo ostali na aerodromu, tako da mi je cela priča oko te nagrade više značila nego sama nagrada, jer sam dosta toga prošao. Sam put do Luksemburga je bio jako uzbudljiv, tako da je ostalo u jako lepom sećanju.

foto: Natalija Atanacković

Šta najviše volite da fotografišete?

- Tragam za jako čudnim, neuobičajenim, svakodnevnim ljudima koji su izbegavani ili separatisani od okoline. Nekako baš želim da ih stavim u prvi plan kao normalne osobe u našem okruženju, jer svako zna bar jednu osobu koja je čudna po nekoj osobini ili izgledu.

foto: Natalija Atanacković

Koji su vaši planovi za budućnost, da li će to biti fotografila ili nešto drugo?

- Fotografija je nešto što vezuje sva moja zanimanja. Zanima me i hortikulturu, botaniku, istoriju, modu, modu, scenografiju...mogao bih da nabrajam do sutra svoja interesovanja. Volim da uzmem celofan, napravim haljinu od toga na licu mesta, a fotografija je tu došla kao vezivno sredstvo. Planiram da studiram scenografiju, ali mislim da će mi fotografisanje svakako ostati zanimanje.

foto: Natalija Atanacković

Neke od Martinovih fotografija:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.