KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU HIV I AIDS? Mislite da je svima jasno? Razmislite još jednom! (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs

znate li razliku?

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU HIV I AIDS? Mislite da je svima jasno? Razmislite još jednom! (VIDEO)

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS, pa nas je zanimalo koliko su naši sugrađani informisani o ovoj teškoj bolesti

Objavljeno:

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od početka godine u Srbiji je registrovano 105 osoba koje su inficirane HIV-om, što je nešto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Trenutno u Srbiji sa HIV-om živi oko 2.400 ljudi, a procenjuje se da još hiljadu osoba živi sa ovim virusom, a da to ne zna.

Od svih gradova u Srbiji Beograd je najteže pogođen HIV-epidemijom, pa smo pitali građane da li uošte znaju šta je HIV, a šta je SIDA i koja je elementarna razlika između ova dva pojma, koja obično većina ljudi meša i smatra da su jedno te isto.

foto: EPA

Da razjasnimo: HIV je virus koji dovodi do postepenog slabljenja imunog sistema što smanjuje sposobnost organizma da se bori protiv bolesti i označava virus humane imunodeficijencije.

S druge strane, SIDA ili AIDS predstavlja poslednji i najteži stadijum HIV infekcije kada imuni sistem toliko oslabi da i obična prehlada može imati kobne posledice. Dakle, HIV pozitivna osoba je osoba zaražena HIV-om, ali to ne znači da ona ima sidu.

Međutim, Beograđani izgleda imaju malo drugačija saznanja, a znaju i neke do sada neotkrivene načine na koje možete oboleti.

- HIV je oboljenje koje nastaje nehigijenskim sredstvima. Prenosi se putem seksualnih odnosa, uzimanjem krvi sa instrumentima koji nisu ispravni itd, a SIDA je bolest koja se leči i koja je nastala verovatno prirodnim putem, veštački izazvana - rekao je jedan naš sugrađanin.

Pogledajte šta kažu ostali:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.