KAFANA NA VRHU SRBIJE: Otkrivena divlja gradnja na Kopaoniku, ko je preduzetnica koja stoji iza svega?! (FOTO)
Foto: Birn / Gordana Andrić

naloženo rušenje

KAFANA NA VRHU SRBIJE: Otkrivena divlja gradnja na Kopaoniku, ko je preduzetnica koja stoji iza svega?! (FOTO)

Proverom dostupnih dokumenata BIRN otkriva da objekat na Pančiću podiže izvesna Snežana Mitković, četrdesetogodišnja preduzetnica sa adresom u Smederevu i odnedavno vlasnica još jedne firme u opštini Brus

Objavljeno:

Objekat koji se podiže na Pančićevom vrhu na Kopaoniku u suprotnosti je sa uslovima koje je izdao Republički zavod za zaštitu prirode i višestruko prelazi odobrene dimenzije, saznaje BIRN.

Inspekcija je naložila rušenje tek pošto je BIRN zatražio dokumentaciju od Ministarstva građevinarstva.

Proverom dostupnih dokumenata BIRN otkriva da objekat na Pančiću podiže izvesna Snežana Mitković, četrdesetogodišnja preduzetnica sa adresom u Smederevu i odnedavno vlasnica još jedne firme u opštini Brus. Podignuti objekat daleko prevazilazi gabarite koji su odobreni dokumentima koje je S. Mitković prikupila da bi počela sa izgradnjom nečega što se formalno zove ski-bife, a realno je mali hotel ili veliki restoran.

Pored toga, Snežana Mitković je uspela da izdejstvuje saglasnosti za postavljanje montažnog objekata od Javnog preduzeća Skijališta Srbije u rekordnom roku, za manje od mesec dana, što joj je poslužilo da isto tako u roku od nedelju dana dobije Rešenje o Uslovima zaštite prirode od Zavoda za zaštitu prirode Srbije. To joj je bilo dovoljno da počne sa izgradnjom u nacionalnom parku, na početku skijaške staze.

foto: Birn / Gordana Andrić

U elektronskom sistemu Republike Srbije za izdavanje građevinskih dozvola ili drugih dokumenata vezanih za postupak izgradnje građevinskih objekata nema podataka o tome da je za parcelu na kojoj S. Mitković zida izdat bilo kakav dokument sa bilo kog nivoa vlasti – ni sa opštinskog ni sa republičkog.

Nekoliko nedelja nakon što je BIRN uputio zahtev Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva, oni su reagovali i uputili inspekciju.

Nalaz inspekcije, koji BIRN objavljuje, pokazuje prave razmere objekta i nalaže investitoru da poruši sve što je podigao. Do dana objavljivanja ove priče to se nije dogodilo.

Celo istraživanje Divlja gradnja: Kafana na vrhu Srbije sa pratećom dokumentacijom pročitajte na javno.rs

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.