KAKO JE OVO MOGUĆE? Kazna za bacanje petardi 150.000, a možete da ih kupite na svakom ćošku?!
Foto: Pixabay.com

velike kazne

KAKO JE OVO MOGUĆE? Kazna za bacanje petardi 150.000, a možete da ih kupite na svakom ćošku?!

"Zolja", "Mini komandos", "Mali rafal", "Big beng" ili čuvena "Crna udovica" - neke su od vrsta petardi koje se mogu naručiti preko interneta, a prodaju ih firme koje imaju i svoje objekte širom Srbije

Objavljeno:

Petarde u Srbiji lako možete da nabavite jer su veoma dostupne, ali i ekstremno opasne o čemu svedoče mnogobrojni primeri kada je došlo da povrede odraslih, ali i maloletnika, čak i dece.

"Zolja", "Mini komandos", "Mali rafal", "Big beng" ili čuvena "Crna udovica" - neke su od vrsta petardi koje se mogu naručiti preko interneta, a prodaju ih firme koje imaju i svoje objekte širom Srbije.

foto: Pixabay.com

Izmenama Zakona o javnom redu i miru, koje predlaže MUP i koji se nedavno našao na sednici Vlade biće predviđeno povećanje kazne za one koji na taj način narušavaju javni red i mir.

- Ko pali baklje i baca petarde, plaćaće ubuduće kazne i do 100.000 dinara, dok će onaj ko narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost drugih pucanjem iz vatrenog oružja ili imitacije oružja plaćati 100.000-150.000. Za ovo delo moguća je i kazna do dva meseca zatvora, stoji u predlogu novog zakona.

foto: Pixabay.com

Ministarstvo unutrašnjih poslova verovatno će se opredeliti za strožu kaznenu politiku zbog porasta rizika s kojim se građani svakodnevno suočavaju, a posebno pred dolazeće praznike, Novu godinu i Božić.

Pre par godina, u Srbiji je donet zakon po kome se petarde mogu prodavati samo u objektima koji imaju dozvolu za to. Iako na tim radnjama piše da je prodaja pirotehnike "zabranjena licima mlađim od 18 godina" i trgovci tvrde da se toga striktno pridržavaju, jasno je da su u ogromnom procentu korisnici petardi deca.

foto: Pixabay.com

Iz jedne pirotehničke radnje su nam rekli kako je prodaja petardi već počela da raste.

- U poslednjih petnaest dana je došlo do porasta prodaje petardi i vatrometa. Sasvim je lagalo prodavati petarde, ali lice koje dođe da ih kupi mora da bude punoletno ili da dođe sa nekim ko je punoletan. U tom slučaju, mi im prodajemo petarde, kaže zaposleni u pirotehničkoj radnji.

foto: Pixabay.com

Petarde se neko vreme kupuju na ulici ili kod Kineza, s obzirom na to da su im cene znatno povoljnije. Pakovanje od 100 komada košta 200 dinara, a one od "pet pucanja" 320 dinara. Tradicionalne zelene petarde po pakovanju od 100 jedinica takođe koštaju 100 dinara, dok one najjače sa spektakularnim imenima, koje su najčešće i uzrok najtežih povreda, koštaju od 20 do 60 dinara po komadu.

Dosadašnja predviđena kazna za upotrebu pirotehnike bila je 10.000 - 50.000 dinara. Za pucanje iz vatrenog oružja kazna je bila 50.000-150.000 ili zatvor od mesec do dva meseca, a ako ovo delo učini grupa od tri ili više lica, automatski im sleduje zatvor do 60 dana. Sada će minimalna kazna biti 100.000 dinara.

- Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati ovu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati - najavila je ranije državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković.

Iako smo se zapitali kako to da se za bacanje petardi ljudi KAŽNJAVAJU, a u isto vreme potpuno je LEGALNO kupovati ih, iz MUP Srbije još uvek nisu odgovorili na naše pitanje - da li je to ogromna nelogičnost, i u kom slučaju nećete biti kažnjeni ako se "igrate" sa petardama?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.