Od ovog pitanja se na slavama ženama u Srbiji diže kosa na glavi!

Domaćice, srećno

Od ovog pitanja se na slavama ženama u Srbiji diže kosa na glavi!

Uvek će se tu naći neka prija kojoj je od svega toga bitnije da zna da li ste, pobogu, vi sami spremili te sitne kolače ili ste ih, daleko bilo, kupili u obližnjoj pekari
Objavljeno:

Sezona slava je uveliko počela, a zajedno sa pečenjem, ribom, salatama prepunim majoneza i kolačima stiže nam i jedno pitanje koje je već stanardni deo slavske atmosfere u Srba. I svaku ženu koja drži do sebe i koja je svesna toga da ne živimo u 19. veku će sigurno dovesti do ludila. Nakon standardnog hvaljenja slavskog kolača, uređenja trpeze i đakonija koje se na njoj nalaze, sledi pitanje od kojeg se diže kosa na glavi.

Stock/Shutterstock
"Jesi li sama ovo napravila?" Pre nego što je slava postala sjajna prilika da se najedete i napijete o tuđem trošku, ovo je bio divan porodični praznik, koji je predstavljao jednu od retkih prilika kada cela porodica sedi za stolom, slavi sveca, svoje pretke, prijatelje i sve koji su tokom godina bili uz njih i njihovu porodicu.
Tako bi trebalo da bude i danas kada više nego ikada manjkamo s vremenom i prilikama da uživamo sa bližom i daljom porodicom i prijateljima. Nažalost, uvek će se tu naći neka prija kojoj je od svega toga bitnije da zna da li ste, pobogu, vi sami spremili te sitne kolače ili ste ih, daleko bilo, kupili u obližnjoj pekari. Nedavno je društvenim mrežama krenulo da se širi otvoreno pismo "domaćice" ženama u Srbiji o tome kako prosto ne mogu sebi da dozvole da ne znaju kako se sprema slavski kolač i kako se uvija sarma. Nažalost, u pismu je izostavljen deo o tome kako najbolje svom muškarcu da izglancate cipele kad dođe s posla, pa da vas ne grdi. Jer, to su sve saveti za žene tog vremena. Danas stvari stoje malo drugačije. Naravno da je ruska salata najukusnija kada je napravljena kod kuće, a još ako je napravite sa domaćim majonezom - pa još i ako su jaja domaća - pa to je onda prva liga! Ali, pre nego što krenete na pijacu da se cenkate sa seljakom oko koke koju biste čuvali na terasi zbog jaja, dozvolite da vas podsetimo da TO NIJE POENTA SLAVE! Žena koja radi, ima društveni život, vodi računa o sebi i eventualno detetu, ima puno pravo da nema vremena da sama spremi 10 različitih slanih rolata i sedam preliva za ribu.
Zapravo, i žena koja apsolutno ništa ne radi ne bi trebalo da oseća grižu saveti ako ne ume da umesi kolač. To je njeno pravo - a ako slavi slavu, sigurno to ne radi da bi se hvalisala svojim kulinarskim umećem. Nažalost, dobar deo naših velikih domaćica upravo zato jedva čeka da dođu gosti, kako bi 20 minuta mogle da pričaju o tome kako su danima pripremale sve te đakonije, do te mere da ti na kraju sve presedne jer prosto osećaš potrebu da posle svakog zalogaja nahvališ domaćicu. I to je puno pravo svake domaćice. Ako želi da se hvali, neka se hvali. Ali, isto tako je puno pravo svake domaćice da kupi kolač, meso, salate, sokove i sitne kolače, a onda se potrudi da zapravo uživa sa svojim gostima, Znate, da im ne vileni nad glavama sve vreme, nego da sedne, smeje se i uživa sa njima. To je, na kraju krajeva, ono što valjda svaki gost želi - da se oseća prijatno i lepo, a ne da izađe prepunog stomaka sveže uvijenih sarmica. Zato, sledeći put pre nego što domaćicu upitate "Jesi li sama ovo napravila?" razmislite malo o tome kakvu poruku time šaljete. Da li je stvarno bitno šta ćete sa sobom sa slave poneti u debelom crevu, ili vam je pak bitnije ono što ćete zauvek čuvati u uspomenama? (Espreso.co.rs / 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.