DA LI ĆE SRBIJA DOBITI 100 MILIJARDI DOLARA ZBOG NATO AGRESIJE? Srpski tim pomažu i Rusi! (FOTO)
Foto: Advokatska kancelarija „Aleksić“, AP

pogledajte

DA LI ĆE SRBIJA DOBITI 100 MILIJARDI DOLARA ZBOG NATO AGRESIJE? Srpski tim pomažu i Rusi! (FOTO)

Na predlog Kraljevske akademije nauke i umetnosti, na čelo pravnog tima postavljen je advokat dr Srđan Aleksić

Objavljeno: 09:38h

Od NATO agresije prošlo je 18 godina, a u Srbiji se i dalje barata zvaničnim i nezvaničnim podacima o tome u kakvoj je uzročno-posledičnoj vezi petostruko povećanje broja obolelih od karcinoma u tom periodu sa bombardovanjem.

Pod težinom alarmantnih podataka da rak svake godine ugrozi novih 36.000 života, ili da se stopa rasta obolelih u Srbiji povećava za dva odsto godišnje.

foto: Wikipedia

Stručna javnost je počela da se trezni i shvata da je biološki opstanak srpske nacije doveden u pitanje. S tim u vezi, donet je zaključak da su stvoreni uslovi da se utvrde posledice ekološke i humanitarne katastrofe na ovim prostorima.

Na predlog Kraljevske akademije nauke i umetnosti na čelo pravnog tima, čiji je zadatak da se prikupe dokazi i sastavi tužba protiv zemalja učesnica bombardovanja, postavljen je advokat dr Srđan Aleksić.

foto: Advokatska kancelarija „Aleksić“

Planirano je da tužba bude podnesena za dve godine, a do tada će tim stručnjaka okupljen oko dr Srđana Aleksića prikupiti pravne, medicinske i druge matarijalne dokaze koji će poslužiti za osnov tužbe za izazivanje ekološke katastrofe.

Advokat Srđan Aleksić uspostavio je kontakt sa Ruskom advokatskom komorom i održao niz sastanaka koji su doveli do čvrste saradnje i velikih koraka ka pružanju značajne pomoći ruskih advokata pravnom timu naše zemlje.

Najpre je održan sastanak sa Međunarodnom asocijacijom advokata u Moskvi, da bi zatim usledilo i predavanje koje je održao dr Srđan Aleksić na temu diskriminacije, postupka u Strazburu i tužbi protiv NATO-a, na Advokatskoj akademiji advokata i notara.

Jedan od najvažnijih istraživačkih uspeha pravnog tima je da on sada raspolaže dvema pravnosnažnih i izvršnih presuda italijanskih sudova u kojima se dosuđuje naknada štete, građanima koji su kao vojnici boravili na prostoru Kosova i Metohije nakon bombardovanja 1999. godine, zbog bolesti izazvanih osiromašenim uranijumom.

foto: Advokatska kancelarija „Aleksić“

Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji – Tara 2017, koju je organizovalo Udruženje za međunarodno krivično pravo dr Srđan Aleksić je govorio o pravnom aspektu tužbe za izazivanje ekološke katastrofe NATO bombardovanjem 1999. godine i potrebi da uvažene kolege pravnici iz naše zemlje a i inostranstva udruže svoje znanje i iskustvo kako bi zajedno dokazali katastrofalno štetne posledice NATO bombardovanja i zajedno zasutavili i ublažili na najbolji mogući način izazvanu ekološku i humanitarnu katastrofu.

foto: AP/Marko Drobnjaković

Dr Srđan Aleksić imao je priliku da se obrati i na konferenciji „Mut zur Ethik“ u Cirihu početkom septembra ove godine, a govor o slučaju bombardovanja Srbije je dobio podršku švajcarskih i nemačkih naučnika. Evropska radna grupa „Mut zur Ethik“ koja se sastoji od 30 organizacija i udruženja iz devet evropskih zemalja i SAD sa preko 300.000 članova.

Ove organizacije i udruženja su različita i uključuju, između ostalog, udruženja lekara, grupe uključene u naučna istraživanja, roditeljske grupe, kao i one koje se bave verskim pitanjima.

- Cilj ove tužbe je da se skrene pažnja svetske javnosti na zdravstvene probleme koji imaju naši građani, kao i na ekološku katastrofu koja je izazvana na ovim prostorima bombardovanjem 1999. godine od strane NATO alijanse - navodi dr Srđan Aleksić.

foto: Advokatska kancelarija „Aleksić“

- Očekujemo veliku pomoć u medicinskoj opremi i pomoć pri lečenju naših građana u inostranstvu, jer smatramo da je to humani čin i način da zemlje koje su učestvovale u bombardovanju pokažu ovim gestom odgovornost za štetu koju su naneli našoj zemlji, ljudima i prirodi.

Ranije su stručnjaci procenjivali da bi Srbija od odštete za NATO agresiju mogla dobiti 100 milijardi dolara!

I dok se planiranje podnošenja ove tužbe protiv onih koji su dugoročno projektovali naše umiranje i počeli da ga ostvaruju najstrašnijom ekološkom i humanitarnom katastrofom na ovim prostorima očekuje u narednom periodu, ne sme se zaboraviti na žrtve i obolele koji već dugo, dugo čekaju svoju pravdu...

Podsećamo, devetnaest zemalja Alijanse je 24. marta 1999. u 19.45 časova, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, ali i sa brodova u Jadranskom moru, započelo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori. Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece (prema pojedinim izvorima ukupan broj poginulih bio je gotovo 4.000), a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba.

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.