OVA HRVATICA JE VELIKA SRPSKA JUNAKINJA: Rekla je Nediću da je SLUGA NACISTA i tražila da nju uhapse umesto najmlađeg iz logora Banjica!
Foto: Yugopapir, Wikipedia

za poštovanje!

OVA HRVATICA JE VELIKA SRPSKA JUNAKINJA: Rekla je Nediću da je SLUGA NACISTA i tražila da nju uhapse umesto najmlađeg iz logora Banjica!

Tokom saslušanja, tražila je da se u njenom dosijeu pod stavkom nacionalnost navede Srpkinja

Objavljeno:

Leontina Kraus, od oca Hrvata i majke Nemice bila je učiteljica koja je do početka Drugog svetskog rata živela u Beogradu, kao penzionerka. Tokom 1942. godine uputila je nekoliko otvorenih pisama predsedniku kvinsliške vlade Milanu Nediću, u kojima je iskazala gnušanje prema njegovim postupcima.

AKO TOG ZLIKOVCA VRATIMO MEĐU LJUDE, KO JE SLEDEĆI? Klanjao se nemačkom Trećem rajhu i istrebljivao Jevreje, a Srbi bi da ga sad REHABILITUJU?! (VIDEO)

APELACIONI SUD DONEO ODLUKU: Odbijeno mešanje Saveza Jevrejskih opština u rehabilitaciju zločinca Nedića

U jednom od pisama je tražila da u zamenu za nju, puste najmlađeg logoraša osuđenog na smrt. Posle nekoliko pisama, bila je 17. decembra uhapšena i potom zatvorena u Banjički logor.

Tokom saslušanja, tražila je da se u njenom dosijeu pod stavkom nacionalnost navede Srpkinja. Bila je označena drugom kategorijom zatvorenika, a odlukom upravnika logora Svetozara Vujkovića bila je prebačena u prvu kategoriju.

Streljana je 7. juna 1943. godine u Jajincima.

U znak sećanja na nju jedna ulica u beogradskom naselju Banjica nosi naziv Učiteljice Leontine Kraus.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.