DA LI PARKING SERVIS IMA PRAVO DA VAM ODUZME VOZILO? Pravnici otkrivaju šta je ZAISTA ISTINA!
Foto: Maja Dušanić

KRATERI U ZAKONU

DA LI PARKING SERVIS IMA PRAVO DA VAM ODUZME VOZILO? Pravnici otkrivaju šta je ZAISTA ISTINA!

Prema Ustavu i zakonu, jedino sud ima pravo da kažnjava, kao i policija u tzv. "mandatnom" postupku izdavanja prekršajne kazne na licu mesta

Objavljeno:

JKP “Parking servis” podrazumeva instituciju zaduženu za sva prakirališta, garaže, ne tako jasno obeležena parking mesta, a služba pauka u funkciji je 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Gotovo da i nema stanovnika prestonice koji nije, neposredno ili posredno, imao iskustva s njima.

Kako su u toku mnogobrojni radovi na području Beograda, posebno šireg centra, i kako se poslednjih godina broj stanovnika utrostručio, građani imaju sve manje alternativa da svoja vozila propisno parkiraju.

Takođe, u Beogradu je sve više stambenih i poslovnih objekata izgrađeno, ali broj mesta za parkiranje nije adekvatan potrebama stanovnika.

Sve ovo znači da je sve više građana koji parkiraju "na kvarno", iz jednostavnog razloga što je apsolutno nemoguće pronaći propisno obeleženo parking mesto.

foto: Maja Dušanić

Šta kada vam pauk odnese vozilo?

Cene „usluga“ pauka variraju u zavisnosti od težine vozila, a vozilo ne možete odvesti ukoliko na licu mesta ne platite. Tako, za vozilo od, recimo, 1.000 kubika prinuđeni ste da platite oko 9.000 dinara, a dodatna kazna za nepropisno parkiranje plaća se MUP-u ili komunalnoj inspekciji.

Zonirana područja u širem centru grada su ograničena vremenskim terminima, dok se istovremeno zone proširuju i mimo centra, tako da sada pored 3 zone, pojavljuje se i četvrta - plava.

foto: Maja Dušanić

Obeležena područja parkinga nisu adekvatna, jer boja koja ih obeležava vrlo brzo izbledi i to je ono što se koristi kao adut za kaznu.

O spornim modelima primenjivanja naplate JKP "Parking servia" pitali smo advokata Nebojšu Anđelkovića.

Da li je s pravne tačke regularno da Parking servis konfiskuje vozilo, zadrži ga na depou dok se ne naplati "usluga" odnošenja?

- Prema Ustavu i zakonu jedino sud ima pravo da kažnjava i policija u tzv. "mandatnom" postupku izdavanja prekršajne kazne na licu mesta, što ne spada pod dužnost da se plati kao uslovlajavanje obligacionim odnosom, kaže Anđelković.

foto: Maja Dušanić

- JKP nema pravo nikoga da kažnjava. A oni su kroz naplatu "doplatne karte" praktično legalizovali kažnjavanje i po njihovom internim propisima koja su u sprovedena sa gradom Beogradom.

Naime, jedine institucije koje imaju pravo da kažnjavaju jesu sud i MUP. Doplatna karta parkinga nije legitimni vid plaćanja tj. kazne. Ovo je interni akt JKP "Parking servisa" u kooperaciji sa gradskom vlasti, a o ovom pitanju bi trebao da se bavi Ustavni sud.

foto: Maja Dušanić

Daću praktičan primer: ako ja Vama pozajmim novac na Vaš zahtev, ali zaplenim Vam deo imovine kao zalog, to nije po pravnom obrascu regularno osim u slučaju da Vi ponudite deo svoje imovine kao zalog, hipoteku.

Primenite ovo na uslugu pauka, Vi ste faktički primorani da platite kako bi Vam vozilo, kao lična imovina bilo vraćeno, zaključuje Anđelković.

U više navrata pokušali smo da dođemo do izjave i odgovora JKP "Parking servisa", ali odgovor nismo dobili.

(Maja Dušanić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.